Elefántok is lesznek a debreceni állatkertben

Helyi hírek

Tovább fejlődik a Nagyerdő. A Békás-tónak és környezetének rendezése, a szabadtéri színpad, valamint a termálfürdő felújítása után Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nagyerdei Kultúrpark rekonstrukcióját, fejlesztését tervezi.

A fejlesztés magában foglalná a természeti és környezeti értékek bemutatását szolgáló új attrakciók megvalósítását – látogató- és családbarát szolgáltatások kialakításával –, valamint a több mint 55 éves vidámpark és állatkert infrastruktúrájának részbeni felújítását – derült ki a szerdai sajtótájékoztatón.

A debreceni állatkert és vidámpark egyedülálló abban, hogy együtt található meg a két egység. Az elmúlt évek kis fejlesztései réven szakmailag a legjobb állatkertek között tartják számon, de nagyobb, átfogó, a teljes parkra vonatkozó fejlesztése még nem volt. Ezért döntött úgy a város, hogy több ütemben, az eddigieknél sokkal nagyobb léptékben kívánja megújítani, és egy olyan parkot szeretne létrehozni, ami nemcsak a debrecenieket, hanem egyediségével az egész országot is ki tudja szolgálni. Az unikális jelleget megőrizve szeretnénk a parkban található kisvasút-hálózatot is bővíteni.

A tervek szerint a Nagyerdei Kultúrpark főbejárata jelenlegi helyéről az Oláh Gábor és Ady Endre utcák kereszteződéséhez, a Ködszínház közelébe kerülne át, új bejárati épület létesítésével, amely jegypénztárt és ajándékboltot foglalna magában. Elefántházat építünk, üvegfalú – így az állatok víz alatti mozgását is láthatóvá tévő – külső medencével indiai elefántok számára. Az új főbejárat közelébe orrszarvú és csimpánzok elhelyezésére alkalmas épületegyüttes kerül. A Sarkvidékek házában kapnak helyet a fókák és pingvinek. Tematikus látvány-étterem is épül a fejlesztés keretében belső előadótermekkel, foglalkoztatóval, külső állatbemutató poronddal. Megújulnak a kultúrpark belső útjai, utcabútorai. A jelenlegi 1 kilométeres sínpályával rendelkező kisvasút pedig újabb 1,6 kilométeres szakasszal bővül, s így vele a park egész területe – szafari-jelleggel, az egyes attrakcióknál megállókkal – bejárható lesz. Megújul a park közműhálózata, s a gazdasági udvar a kiszolgáló létesítményekkel együtt.

A fejlesztés révén a Nagyerdei Kultúrpark látogatottsága a jelenlegi évi 100 ezer főről akár a duplájára is nőhet, s a vendégek akár egy napot is el tudnak majd tölteni a megnövelt és megújított területen.

A fejlesztés első üteme 1,5 milliárd forint támogatással valósul meg.

A beruházást 2018. december 31-ig kell befejezni, a határidő tartásához 2017 februárjára el akarják készíteni a kiviteli tervdokumentációt annak érdekében, hogy a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás után jövő nyáron elkezdődhessen a kivitelezés. A tervek szerint a felújítás alatt folyamatosan nyitva lesz az állatkert a látogatók előtt.

A sajtótájékoztatón elhangzott az első fejlesztési ütemet követné egy második, melynek értéke ugyancsak másfél milliárd forint lesz a tervek szerint, azaz összesen 3 milliárd forintot szánnak a megújulásra.