Rács mögé kerülhet Ágoston Tibor, debreceni jobbikos képviselő

Helyi hírek

Tavaly márciusban hozott elmarasztaló ítéletet a bíróság Ágoston Tiborral szemben. A párt debreceni elnökének azért kell felelnie, mert “jelentéktelen színben tüntette fel” a holokausztot. Magyarul: holokamuzott. Az ügyészség nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt is elmarasztalta Ágostont.

“Nem volt szándékos”

Ágoston Tibor 2014 január 12-én Debrecenben, a Medgyessy sétányon található katonai emlékműnél emlékezett a Don-kanyarnál elhunyt katonákra, szónoklatában gúnyos megjegyzést tett a holokausztra:

“Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, az elesettek, a másik pedig a hollókamu, bocsánat, hollókaszt.”

A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a politikus közfeladatot lát el, és Ágostont 750 ezer forintnyi bírság megfizetésére kötelezték. Ágoston mentségére azt hozta fel, hogy szótévesztése nem volt szándékos.

Az ítélet nem volt jogerős, míg a védő felmentésért, az ügyész súlyosbításért fellebbezett. A szerda reggeli tárgyaláson a Debreceni Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, így az önkormányzati képviselőnek 15 havi részletben, 50 ezer forintjával kell megfizetnie a 750 ezer forintos büntetést. Az ítélet szerint ha egy hónapot is elmulaszt, akkor a pénzbüntetést 300 nap letöltendő fogházbüntetésre kell átváltani. Az első 50 ezer forintos részletet májusban kell megfizetnie a politikusnak.

Négy évig tüntetett a kormány ellen

Ágoston Tibor 2010 óta a debreceni képviselőtestület tagja, 2002-ben, a Fidesz Hajdú-Bihar Megyei Munkás és Alkalmazotti Tagozatának megyei elnöke volt. 2006 szeptembere és 2010 novembere között ő szervezte, majd vezette a debreceni, Kossuth téri kormányellenes tüntetéseket.

Önkormányzati adatlapja szerint Ágoston a Homokkerti Református Gyülekezet presbitere, de tagja a Nemzeti Őrseregnek, ahol “kommunikációs altisztként” szolgál.