Horovitz Tamás

Kétes beruházási ügyletek – reagált a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke

Helyi hírek

Korábban írtunk arról, hogy a Nol.hu információi szerint a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) sok százmilliós felújításait rendre egy olyan cégcsoport nyerte, melyet bő egy évtizede emlegetnek együtt Kósa Lajossal és Debrecennel.

A Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) 2013-tól komoly, sok százmilliós fejlesztésekbe fogott, megújult két zsinagógaépület és részben a környezetük is a Pásti és a Kápolnási utcában. A projekt részét képezte, hogy kialakítottak egy „zarándokszállást”, és energetikai beruházásra is sor került a hitközség Bajcsy-Zsilinszky úti épületében. Az egyetlen nyílt – pár százezer forint híján –, 300 milliós értékű közbeszerzésre, amelynek célja a Pásti úti zsinagóga felújítása volt, a Mester Építő Kft.-n kívül még négyen jelentkeztek, de az eredménytájékoztató szerint csak egyetlen árajánlatot vett figyelembe a kiíró, a győztesét, erre az értékre kötötték a felek a szerződést is. A bútorok beszerzését egy ellenajánlattal szemben szintén a Mester-Építő vitte el, míg a zsinagóga pinceszintjének 62 millió forintba kerülő felújítására nem is akadt más pályázó. A beruházássorozat egyetlen közbeszerzését sikerült más cégnek megszereznie.

A hitközség elnöke közleményben reagált a vádakra:

A Debreceni Zsidó Hitközség beruházásai és fejlesztései az elmúlt időszakban európai uniós forrásokból valósultak meg. A pályázatokban meghatározott kivitelezési feladatokat az uniós előírásoknak megfelelően, a közbeszerzési törvény előírásai szerint valósítottuk meg. A kivitelezési munkákra beérkezett ajánlatokat az előírásnak megfelelő szakmai bizottság bírálta el, melynek nem voltam tagja.

Az európai uniós és állami támogatással felújított Pásti utcai ortodox zsinagóga és hitközségünk egyéb közbeszerzései, pályázatai, folyamatosan monitorozva, szigorú törvényes rendben folynak, azok ellen semmilyen hatósági kifogás nem merült, merülhet fel.

Közösségünkben – hasonlóan a zsidó hitközségek többségéhez – a napi istentiszteletek példás számú résztvevővel zajlanak, azonban –ugyancsak általános vidéki probléma – sajnos előfordult már néhány alkalommal, hogy nem kellő létszámmal voltunk jelen.A Debreceni Zsidó Hitközség – és más vidéki városokban élő hittestvéreink is – a közösségépítés során minden erejével azon igyekszik, hogy az istentiszteletek kellő számú résztvevővel kerüljenek megtartásra.

A magyar zsidóságnak – ezen belül a vidéki zsidó közösségeknek – a holokauszt alatt ért tragédiáját a mai napig megszenvedjük. Végtelenül felháborít, hogy Vári György újságíró – aki rendszeresen megszólal zsidó közösségi témákban – ezen történelmi ok-okozattal vagy nincs tisztában, vagy nem kellő empátiával kezeli azt. Azt nem tételezem fel a szerzőről, hogy egyéb szándék vezette.

Horovitz Tamás elnök, Debreceni Zsidó Hitközség