Rétisasra és túzokra lőnek Hajdú-Biharban

Emberi ostobaság: rétisasra és túzokra lőnek Hajdú-Biharban

Helyi hírek

A Hortobágyi Nemzeti Park területén elszomorító események történtek az elmúlt hetekben.2014 utolsó és 2015 első napjaiban három fokozottan védett madár – egy túzok és két rétisas – is sörétlövés áldozata lett Magyarországon.

Most is folyamatban van a 2014. december 30-án indult eljárás a természetkárosítással vádolt Hajdú-Bihar megyei vadász ellen, aki Zsáka külterületén elejtett egy túzok tyúkot. A túzok fokozottan védett állatfaj, természetvédelmi értéke 1.000.000 forint. Az elkövető beismerte tettét.

A szintén 1 000 000 Ft természetvédelmi értékű rétisasok európai előfordulása ritkának számít. Hazai állománya kevéssel haladja meg a 250 párt. 2014 karácsonyának másnapján Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy sérült rétisas miatt riasztották a Természetvédelmi Őrszolgálatot, a madár a megtalálás után rövid időn belül elpusztult. A teteméről készült röntgenfelvétel összesen 12 ólomszemcse árnyékát mutatta ki. Ez év elején pedig Pest megyében egy meglőtt rétisas élve került be a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, de a szakszerű és gyors beavatkozás ellenére elpusztult.

Az MME HELICON LIFE programjának (www.parlagisas.hu) madarak ellen elkövetett bűncselekményeket nyilvántartó adatbázisa szerint a rétisasok és túzokok mellett az elmúlt 10 évben hat parlagi sas, két kerecsensólyom és egy fekete gólya is szerepel a meglőtt fokozottan védett madarak között, de persze az áldozatok nagy része sosem kerül a természetvédelmi szervezetek tudomására.

hnp.hu