Energiatakarékosabb lett a vénkerti iskola Debrecenben

Energiatakarékosabb lett a vénkerti iskola Debrecenben

Helyi hírek

Befejezték a Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola energetikai felújítását, amellyel az intézmény sokkalta energiatakarékosabban működhet a jövőben.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program KEOP-5.5.0/B/12 kódszámú, Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás-hasznosítással kombinálva tárgyú felhívására nyújtott be pályázatot, amely támogatást nyert el.

A pályázatok alapvető célja az épületek hőtechnikai adottságainak javítása (szigetelés, nyílászárócsere), az intézmények fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszereinek korszerűsítése, a világítási rendszerek korszerűsítése, a megújuló energiafelhasználással kombinált épületenergetikai fejlesztése. Kisebb környezeti terheléssel járó megújulóenergia-alapú energiatermelés elterjesztése, ezen belül a megújuló energiaforrásokon alapuló használati melegvíz és villamosenergia szerepének növelése az összenergia-felhasználáson belül és ezen keresztül a szén-dioxid kibocsátásának csökkentése.

A 2015. január 27-én megtartott sajtóbejáráson Barcsa Lajos alpolgármester elmondta, hogy a több oktatási intézményt is érintő projekt összköltsége 903.926.647 forint, ebből a Vénkerti iskola felújítása 435 millió forintból valósult meg. Debrecen önkormányzata 85%-os támogatás mellett 768.337.650 forintot nyert a Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból. A szükséges 135.588.997 forint összegű önerőhöz támogatást kapott a város az Európai Unió Önerő Alapból.

A pályázatok közül az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott, Sinai Miklós utca 6. alatti épület energetikai felújítása című, KEOP-5.5.0/B/12-2013-0095 projekt megvalósult, műszaki átadás-átvétele megtörtént. A Sinai Miklós utca 6. alatt lévő Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola esetében korszerűsödött az épület szigetelése, kicserélték a nyílászárókat, modernizálták az intézményfűtési- és használati melegvíz-rendszert.

A munkálatok során az alábbi fejlesztésekre és épületgépészeti szabályozórendszer-korszerűsítésekre került sor:
– homlokzati hőszigetelés (mintegy 4200 négyzetméter felületen),
– tetőszigetelés (mintegy 7300 négyzetméter felületen),
– nyílászáró- és ablakpárkány-csere (csaknem 960 négyzetméteren),
– napelemes kiserőmű telepítése,
– napkollektor és hozzá tartozó tárolók felszerelése,
– a meglévő világítótestek részleges cseréje,
– hőközpont fejlesztése,
– szabályozók fűtőtestekre szerelése.

– A város sok pénzt fektet intézményei működtetésére, ebből körülbelül 1,4 miliiárd forint a rezsiköltség. Az mostanihoz hasonló beruházások azonban jelentősen csökkenthetik a költségeket, s így a megtakarítást egyéb fejlesztésekre lehet fordítani – nyilatkozta az alpolgármester. Hajnal János, a Debreceni Intézményműködtető Központ igazgatója ehhez annyit fűzött hozzá, hogy a megtakarítások akár 10 millió forint körül is lehetnek.

Barcsa Lajos azt is elmondta, hogy az épületenergetikai felújításra elnyert forrásokból a Gönczy Pál Általános Iskola és Gönczy Pál Utcai Óvoda, valamint a Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola fejlesztése is megvalósul . A Gönczy Pál Általános Iskola esetében a munkálatok már meghaladják a 70%-os készültségi fokot, míg a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában csaknem 25%-os a készültség. A fejlesztések várhatóan 2015 közepén fejeződnek be.

debrecen.hu