Debrecenben is megáll a zarándokvonat

Helyi hírek

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén is útra kel a Boldogasszony zarándokvonat Csíksomlyóra és a Fekete Madonna zarándokvonat a lengyelországi Czestochowába és Krakkóba a MÁV-START Zrt. és a Misszió Tours együttműködésében – jelentette be Budai László, a Misszió Tours utazási iroda ügyvezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón arról beszélt: ezek a zarándokutak alkalmat adnak a lelki feltöltődésre, a közösségépítésre és a külkapcsolatok erősítésére egyaránt.

Az államtitkár kitért arra: az Emmi tavaly gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő fiatalok zarándoklatát támogatta, idén pedig fogyatékkal élő fiatalok és hozzátartozóik utazhatnak a minisztérium segítségével. Hozzátette: bízik abban, hogy zarándoklatuk nemcsak számukra lesz majd lelki feltöltődés, de üzenet lesz a társadalomnak is a hitről, amely képes erőt adni a mindennapok küzdelmeihez.

Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet kiemelte: a magyar és a lengyel népet történelmük mellett keresztény hitük köti össze, a czestochowai zarándokút pedig szimbolizálja mind a közös múltat, mind pedig a közös hitet. Hozzátette: a magyar zarándokok az út során olyan magyar történelmi városokat látogatnak meg, amelyek ma Lengyelországban vannak, de minden magyar szívéhez közel állnak.

A nagykövet hangsúlyozta, a lengyel nép számára 2015 különösen fontos év, hiszen Szent II. János Pál pápa 10 éve halt meg. Ezért is fontos, hogy az út során a zarándokok meglátogatják a lengyel pápáról elnevezett, újonnan épült bazilikát is.

Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a czestochowai zarándokút ötletgazdája, aki lelki vezetőként utazik majd a vonaton, úgy fogalmazott: a zarándoklat arról szól, hogy emberek közösen útra kelnek a lelki forráshoz, s út közben megtalálják egymást és a saját életük értékeit, kincseit.

A Boldogasszony zarándokvonat május 21-én negyedik alkalommal indul Erdélybe, a csíksomlyói búcsúba. A zarándokok a Budapestről induló vonatra Hatvan, Szolnok és Püspökladány állomásokon is felszállhatnak, illetve hazafelé jövet leszállhatnak Nagykárolyban és Debrecenben is. Erdélyben a vonat Nagyváradon, Kolozsváron és Marosvásárhelyen áll meg. A zarándoklat második napjának programja Gyimesbükkön, az ezeréves határnál lesz, majd a csíksomlyói búcsún való részvételt követően, pünkösd vasárnapján, Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja a zarándoklatot.
A Fekete Madonna zarándokvonat június 22-én ötödik alkalommal kel útra a lengyelországi Czestochowába, a magyar pálos szerzetesek által alapított világhírű kegyhelyre. A zarándoklat másik célpontja Krakkó lesz.