A HM Zrínyi Kht. volt vezetői perében új eljárásra kötelezték a törvényszéket

Helyi hírek

A HM. Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Társaság (HM Zrínyi Kht.) volt vezetőinek perében hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet és új eljárásra kötelezte a Fővárosi Törvényszéket kedden a Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró, Balla Lajos vezette tanácsa – közölte az ítélethirdetés után a Debreceni Ítélőtábla szóvivője az MTI-vel.

Fórizs Ildikó elmondta: a táblabíróság határozata szerint az első fokon eljáró bíróság nem tett eleget indokolási kötelezettségének, és nem derítette fel kellőképpen a tényállást. Az első fokú eljárást ezért a Fővárosi Törvényszék egy másik tanácsának kell ismételten lefolytatnia – tette hozzá.

A Fővárosi Törvényszék 2014 februárjában Cs. Tamás elsőrendű vádlottat, a HM Zrínyi Kht. volt ügyvezetőjét, folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság kötelezte a vádlottat, hogy a HM Zrínyi Kommunikációs Nonprofit Kft. sértettnek (a Zrínyi Kht. időközben átalakult nonprofit kft.-vé), fizessen meg 81,7 millió forintot és a jegybanki alapkamatát kártérítés címén, amelyből 14,4 millió forint erejéig a másodrendű vádlottal egyetemlegesen tartozik felelősséggel.

T. Ildikó másodrendű vádlottat – aki egy kft. ügyvezetőjeként a Zrínyi Kht.-tól kapott megbízásokat – bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság, a büntetés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

O. István harmadrendű vádlottat, aki az elsőrendű vádlottat követte a Zrínyi Kht. ügyvezetői székében, folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélték. A bíróság kötelezte a vádlottat, hogy a HM Zrínyi Kommunikációs Nonprofit Kft.-nek fizessen meg 24 millió forintot és a jegybanki alapkamatát kártérítés címén.

Ezeket az ítéleteket helyezte hatályon kívül a Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró tanácsa, és kötelezte új első fokú eljárásra a Fővárosi Törvényszéket.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a HM Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Társaság ügyvezetői olyan feladatokra adtak megbízásokat és fizettek ki nagy összegeket folyamatosan a T. Ildikó vezette kft.-nek, amelyet maguk is elvégezhettek volna, és ezzel jelentős vagyoni hátrányt okoztak a HM kommunikációs cégének.