Építményadó: be kell jelenteni a változásokat

Helyi hírek

Az adókötelezettség keletkezésével, változásával kapcsolatos bejelentéseket 15 napon belül kell megtenni.

Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Adóügyi Osztálya felhívja az adózók figyelmét, hogy Debrecen illetékességi területén építményadó fizetési kötelezettség terheli a lakás és nem lakás céljára szolgáló épületeket – a magánszemélyek tulajdonában álló lakások kivételével.

Az adókötelezettség a használatba vételi vagy a fennmaradási engedély jogerőre emelkedését, illetőleg a tulajdonszerzést követő év első napján keletkezik. Minden egyéb, az adókötelezettséget érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni. Az adókötelezettség keletkezésével, változásával kapcsolatos bejelentéseket 15 napon belül kell megtenni.

Mindezek alapján a 2014-ben bekövetkezett változásokat 2015. január 15-ig lehet szankció nélkül bejelenteni az erre a célra rendszeresített bevallási nyomtatványon, amely letölthető a www.debrecen.hu honlapról, illetve beszerezhető az Új Városháza (Debrecen, Kálvin tér 11.) ügyfélszolgálatán.

Az építményadó mértéke 750 Ft/m2 – a gépjárműtároló (garázs) kivételével, amely után 500 Ft/m2 adót kell fizetni. Az adókötelezettséget két részletben kell teljesíteni, amelyből az első részletet 2015. március 16-ig kell megfizetni.