Megkezdődött a hanuka

Helyi hírek

Ünnepélyes gyertyagyújtással megkezdődött a hétvégén a Hanuka is. A zsidó ünnepet tánccal és fánkkal köszöntötték a belvárosban. Az eseményen Papp László polgármester is részt vett.

Az ünnepségen a kilencágú hanukai gyertyatartó első mécsesét Papp László polgármester helyezte el. Horovitz Tamás a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke azt mondta: a városban példát mutatnak, hogyan lehet a különböző gyülekezeteknek békében együtt ünnepelni.

A Hanuka a makkabeusok szíriai görögök feletti győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik. A gyertyagyújtás után az ünneplők táncoltak és fánkot osztogattak a járókelőknek. A rendezvény végén pedig tűzzsonglőrök szórakoztatták a több száz érdeklődőt.

– Debrecenben immár hagyományt teremtettünk annak, hogy a főtéren Debrecen belvárosában gyertyagyújtást rendezünk. Amikor három évvel ezelőtt elkezdtük, talán nem gondoltuk, hogy ilyen sikeres lesz, de az idő minket igazolt. Nagy öröm számunkra, hogy nemcsak zsidók, hanem Debrecen város más polgárai is részt vesznek ezen a nagyon szép ünnepen – mondta el Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnök.

debrecen.hu