Katasztrófavédelem: több kérdésben egyeztettek

Helyi hírek

Hajdú-Bihar, Borsod, Heves, Szabolcs és Jász-Nagykun-Szolnok megyék katasztrófavédelmi igazgatóságainak képviselői, valamint a MÁV ZRT. Területi Igazgatóságának vezetői találkoztak tegnap délelőtt, a MÁV Hajdú-Bihar megyei székhelyén Debrecenben.
A megbeszélésen az együttműködési megállapodások tapasztalairól esett szó, melynek fontos eleme többek között, a kölcsönös segítségnyújtás speciális erő- és eszközállomány tekintetében, a közös katasztrófa elhárítási gyakorlatokat szervezése, továbbá a megyei katasztrófavédelemi igazgatóságokkal közös ellenőrzések az illetékességi területeken. Kiemelt figyelmet fordítva a veszélyes áruk fuvarozásával, raktározásával, tárolásával és a tűzvédelmi szabályok betartásával kapcsolatos jogszabályi előírásokra, szem előtt tartva a veszélyes áruk különböző szállítási móddal történő fuvarozásához használatos vasúti kocsik szerkezeti felépítését és műszaki megoldásait is. Az aláíró felek a nagyobb következményű balesetek, rendkívüli események elhárítása után a szerzett tapasztalatokat közösen értékelik.

Nagy Krisztián, a MÁV Zrt. területi igazgatója és Pálfi Sándor területi vasútbiztonság vezető elmondták, hogy a pályavasút, és a villamos felsővezetékek évszakváltásra történő felkészítése már megtörtént, a 24 órás ügyeleti rendszer pedig biztosítja az azonnali reagáló képességet. Megyénkben a debreceni és püspökladányi vasúti csomópontok a kiemelt területek.

Ezt követően a téli rendkívüli időjárás kapcsán felmerülő lehetséges helyzeteket, és az ezzel kapcsolatos feladatokat beszélték meg. A felek megállapodtak abban, hogy a megegyezést a kapcsolattartási lehetőségek kibővítésével fogják átdolgozni a lehető legszorosabb együttműködés érdekében, hiszen a gyors kommunikáció az alapköve egy szélsőséges időjárási helyzetben bekövetkező esemény felszámolásának.

Kelemen-Madai Petra tű.hdgy.

Kép: Szabó Imre tű.alezredes