Felújították a gyermekorvosi rendelőt

Helyi hírek

Közel 60 millió forintból újult meg az Ibolya utca 17. alatt található házi gyermekorvosi rendelő és védőnői szakszolgálat épülete. A 2014. december 17-i hivatalos átadáson Széles Diána alpolgármester elmondta: a következő években az a cél, hogy a lehető legtöbb hasonló intézményt felújítsák.
Az önkormányzat az Új Széchenyi Terv Észak-alföldi Operatív Program 4.1.2/A-12 kiírására 2013 januárjában nyújtott be a pályázatot, amely 2014 januárjában nyerte el az 59.999.264 forintos, 100%-ban finanszírozott támogatásban.

A projekt fő célja az Ibolya utca 17. alatt lévő, orvosi rendelőként működő ingatlan felújítása volt. A házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó a hetvenes években épült, alapterülete 414 négyzetméter. Jelentősebb felújítást az építése óta nem végeztek rajta.

Széles Diána alpolgármester a hivatalos átadáson elmondta: az 1973-ban épült rendelőre maximálisan ráfért a felújítás, az akadálymentesítés. Az épületben 4 gyermekorvosi rendelő és 4 védőnői iroda található, s több mint 2300 gyermek egészségéről gondoskodnak majd, így abszolút időszerű volt, hogy a családok igényes és korszerű környezetben kaphassanak orvosi ellátást. – Az önkormányzat számára nagyon fontos, hogy lehetőség szerint városunkban minden egyes orvosi rendelő felújítása megtörténjen. Az elkövetkezendő hét évben ez ütemezetten meg is valósulhat – említette Széles Diána.

Az épület leromlott állapota miatt a felújítás az alábbi területeket érintette: a lapos tető szigetelése, az elavult nyílászárók cseréje, a korszerűtlen fűtési rendszer felújítása (mely ezentúl önállóan szabályozható és nem a társasháztól függ), új légtechnikai megoldás kialakítása az épület tiszta, jó minőségű levegőjének biztosítása érdekében, a villamosvezetékek felújítása, a rendelők funkciók szerinti korszerűsítése, utólagos hőszigetelés, akadálymentesített bejárat, mozgáskorlátozott WC kialakítása, és az épülethez közel egy akadálymentes parkoló létrehozása, egy új orvosi rendelő kialakítása.

A kivitelező a munkaterületet 2014. augusztus 1-jén vette át és 2014. október 31-ig be is fejezte a munkát. A műszaki átadás-átvételnél észlelt hibákat a kivitelező kijavította, és 2014. november 18-án teljes egészében átadta a felújított épületet.

A pályázati költségvetés korlátozott mértékben adott lehetőséget eszközbeszerzésre, mivel a pályázati keret csaknem 90%-át a kivitelezésre fordították. A meglévő eszközök, bútorok mellé a következő eszközöket szerezték be: 2 íróasztal, 2 orvosi szék, 1 kartotékszekrény, 1 vizsgálóágy, 1 fém műszerszekrény, 1 műszerasztal, 2 pólyázóasztal és 3 várótermi pad.