Virágos Magyarországért díjat kapott Debrecen

Helyi hírek

Magyarország legsikeresebb kertszépítő versenyén a legvirágosabb városokat, falvakat, valamint fővárosi kerületeket választják meg: idén Debrecen is a díjazottak között volt.
A kiírók – többek között a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt. és a Virágos Magyarországért Szervező Bizottság – által támogatott mozgalom 20 éves múltra tekint vissza. Célja a hazai kertkultúra felkarolása, támogatása, népszerűsítése, illetve a kulturált, környezetbarát, vendégváró országkép kialakítása a településképek esztétikus megjelenítésével, növényekkel történő díszítésével, valamint a környezetvédelem és környezetgazdálkodás előtérbe helyezésével. A versenyre évente több mint 300 település adja be nevezését.

A zsűrizés során a bírálóbizottság fokozott figyelmet szentelt Debrecen egységes városképére, zöldfelületi programjára, fejlődésére – így új zöldfelületek, fasorok létesítésére – a település turisztikai jelentőségére és felkészültségére, vendégbarát szemléletére. Ezen felül az általános benyomások voltak meghatározóak, így a település rendezettsége, tisztasága, a környezet minősége, állapota.

A díjátadó ünnepségre 2014. november 28-án, pénteken került sor Budapesten a Várkert Bazár dísztermében. Debrecen városa a 2013. évhez hasonlóan idén is elnyerte a verseny különdíját. A fődíjas ebben az évben Siófok és Balatongyörök települések lettek, ezzel jogosulttá váltak arra, hogy hazánkat képviselhessék a 2015. évi Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyén.