Különleges könyveket árvereznek Debrecenben

Helyi hírek Kultúra

Hagyományosan most ősszel is megrendezi könyvárverését a Bihar Antikvárium. Ez már a 14. lesz, november 21-én 16 órától tartják a DMK Belvárosi Közösségi Ház Pódiumtermében.

Ezúttal 411 tétel (folyóiratok, képeslapok, kéziratok, könyvek, térképek kerülnek) kalapács alá. Ahogy a könyvek szerelmesei megszokták már, minden árverésen vannak különleges tételek. Idén ezek közé tartozik a tudós történetíró, Bél Mátyás (1684-1749) monumentális művének három kötetet. Ezek nem csupán azért izgalmasak, mert számos rézmetszetű vignettát és iniciálét tartalmaznak, hanem azért is, mert az egyik kötetben ott egy három lemezről nyomott, összeragasztott, kihajtható Visegrád és Buda látkép, ami kihajtogatva elképesztően nagy méretű: 295×1435 milliméteres, tehát közel másfél méteres. Nem véletlen, hogy ezt a könyvritkaságot rekordáron, 1,2 millióért fogják kikiáltani.

De ígéretes az a kézirat is, ami szintén több kötetben jelent meg, és térképmellékletekkel együtt kerül kalapács alá, melynek szerzője Ilenczfalvi Sárkány Miklós, aki első világháborús élményeit vetette papírra. Ilenczfalvi Sárkány  Miklós a volt. cs. és kir. 8. huszárezred parancsnokaként a 42 hónapos háborúból 32 hónapot a frontvonalban töltött, itt átélt emlékeit írta meg.

S ha már az érdekességeknél tartunk, Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben (Rudolf trónörökös kezdeményezéséből és közreműködésével) című 21 kötetes mű is gazdát keres.

Az árverési tételek megtekinthetők a Bihar Antikváriumban november 12. és 21. között.