Húsz utat és kerékpárutat építenek magyar és romániai települések között

Helyi hírek

A parlament a héten elfogadta és ezzel kihirdette a magyar és a román kormány között a két ország államhatárán átvezető közúti kapcsolatokról szóló megállapodást.  A megállapodás alapján húsz, határon átnyúló közutat és kerékpárutat építenek európai uniós forrásokból. A dokumentumot július 24-én Bukarestben írta alá Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Liviu Dragnea román regionális fejlesztési és közigazgatási miniszterrel.

A húsz beruházás közül négy Hajdú-Bihar megyét érinti, három út és egy kerékpárút épül majd a megyében és a határ túloldalán.

Ártánd és Bors között most is van közút, a megállapodásban azt rögzítették, hogy a határátkelőre kerékpárutat is építenek. Egy 35 kilométer hosszúságú bicikliút egyébként hamarosan elkészül, mely Berettyóújfalut köti majd össze Nagyváraddal. A fejlesztés eredményeként megvalósul az egykori szerves egységet alkotó Bihari kistérséget és romániai Bihar megyét összekötő kerékpárútvonal, mely Berettyóújfaluban indul, áthalad Mezőpeterden, Biharkeresztesen, Ártándon és Borson, majd Nagyváradon ér véget.

Emellett három és fél tonnás teherbírású utat építenek Bagamér és a határ túloldalán lévő Érkenéz (Voivozi) között. Ugyanilyen új úton közlekedhetnek majd az autósok Pocsaj és a romániai Biharfélegyháza (Rosiori) között, valamint Kismarja és a határ túloldalán fekvő Pelbárthida (Parhida) is.

Mint a dokumentum fogalmaz, a XX . század elején a magyar-román határ térségében a két külön országba került települések közötti mindennapi kapcsolatok fokozatosan elsorvadtak. Ehhez a folyamathoz jelentősen hozzájárult a század második felében megszigorodó határellenőrzés.

Az érintett térségek periférikussá, fejlődésükben korlátozottá váltak. Az addig természetes családi, társadalmi, gazdasági kapcsolatok visszafejlődtek . Romániának az Európai Unióhoz történt csatlakozását követően a határtérségben élőkben egyre fokozódó igény jelenik meg arra, hogy a régi, használaton kívül helyezett utakat ismét megépítsék, illetve igény szerint új közlekedési kapcsolatok jöhessenek létre.

dehir.hu