Magyar, román és bolgár mentősök gyakorlatoztak Debrecen mellett

Helyi hírek

A Hunor hivatásos mentőszervezet az ENSZ által megfogalmazott irányelveknek és módszereknek megfelelő, úgynevezett nehéz kategóriájú városi kutató-mentő szervezet, amelyből a világon tizenhárom van – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szombaton Hajdúszoboszlón.

Bakondi György, miután megtekintette a magyar, román, bolgár mentőalakulatok közös gyakorlatát, elismerően szólt a Hunor felkészültségéről. A szervezet már több éles hazai és külföldi bevetésen bizonyította: Magyarország ezen a területen is képes ellátni nemzetközi kötelezettségeit.

A Hunor Budapesten három, vidéken hat óra alatt képes elérni a bevetési készültséget, külföldön 48 órán belül tudja megkezdeni a működést – ismertette az OKF főigazgatója. Bakondi György emlékeztetett a 2013-as szabolcsi hóhelyzetre, a Dunán akkor levonuló árhullámra, illetve a tavaly Budapesten, az óbudai Tímár utcában felrobbant lakóépületre, ahol rendkívüli körülmények között álltak helyt a Hunor tagjai.

A Hunor búvárjai voltak az első külföldiek, akik segítettek a mentésben a Costa Concordia luxushajó Földközi-tengeri baleseténél, legutóbb pedig a tavaszi szerbiai árvíznél mentettek életeket – tette hozzá az altábornagy.

Elmondta azt is, hogy a Hunor mentőszervezet tíz napon át képes önellátóan, külső segítség nélkül folyamatosan dolgozni a kárterületen, így a csapat nem terheli az amúgy is nehéz helyzetben lévő, katasztrófa sújtotta ország hatóságait – magyarázta Bakondi György.
Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a Hunor parancsnoka arról tájékoztatott, hogy a csütörtöktől vasárnapig tartó hajdúszoboszlói gyakorlaton az ENSZ megfigyelői előtt a Hunor 52 tagja, valamint Bulgária és Románia mentőcsapatai és műveleti tisztjei, a rendőrség, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Honvédség egyik felderítő alakulata és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem önkéntesei vesznek részt.

A gyakorlat során a katasztrófavédelem hajdúszoboszlói gyakorlóbázisán éles helyzeteket szimulálva embereket mentenek ki “egy többszintes, összedőlt szállodából, rombadőlt lakóépületekből, alagútból”, s egy árvíz elleni védekezést szimulálva nyúlgátat is építenek az aradi tűzoltók közreműködésével – ismertette Jackovics Péter.

Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgató az MTI érdeklődésére elmondta: a Hunor 210 tagja az ország különböző részein tűzoltóként teljesít szolgálatot, de rendszeresen vesznek részt közös gyakorlatokon, kiképzéseken. Utóbbiakon szerzett tapasztalataikat hatékonyan kamatoztatják a térségi tűzoltó munkában – tette hozzá a tábornok.