Autópálya-matrica árak januártól

Autós, fizess még többet! Sarcra készül a kormány

Gazdaság

A magyar kormány új tervezete szerint átalakul az időalapú, használati díjas útdíjrendszer, ezzel jelentős átalakításon esik át a pótdíjfizetés rendszere is – vette észre a Portfolio.

Az időalapú, használati díjas útdíjrendszerben (vagyis az e-matricáknál) a jogkövető magatartás ösztönzése, a jogosulatlan úthasználat visszaszorítása, és a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjak érvényesítésére fordított költségek csökkentése érdekében felülvizsgálatra kerül a jogosulatlan úthasználat után fizetendő pótdíjak és pótdíjkülönbözetek mértéke és számításának módja – írja a társadalmi egyeztetésre adott tervezet indoklásában a kormány.

Az új rendelkezések értelmében, ha valaki nem fizeti meg időben a használati díjat ezeken az utakon, pótdíjat kell fizetnie, amelynek összege az eredeti díj 45%-a lenne, ha a fizetési határidő lejártáig rendezik a tartozást. Ha viszont a vétő autós elmulasztja a határidőt, az emelt pótdíj összege már 155% lenne az eredeti díjnak megfelelően.

A tervezet mellé csatolt hatásvizsgálati lap szerint ettől az intézkedéstől az idei költségvetésben már 4,78 milliárd forintnyi többletbevételre számít a kormány.

Emellett egy a kormány honlapjára felkerült másik rendelettervezet szerint módosítják az útdíjköteles útszakaszok határait, valamint új utakat is felvesznek a listára.