MNB

A Monetáris Tanács szűkítette a kamatfolyosót, ahogy azt egy hete kikotyogta az MNB alelnöke

Európa Gazdaság Ország Világ

Az alapkamat jelenlegi szintjének tartós fenntartása szükséges, ami biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi közleményében, amelyet a kamatdöntő ülést követően a jegybank honlapján tett közzé a testület.

A monetáris tanács keddi döntésével 13,0 százalékon tartotta az alapkamatot, a kamatfolyosót azonban szűkítette, a felső szélét 450 bázisponttal 25 százalékról 20,5 százalékra csökkentette. A kamatfolyosó alsó szélét változatlanul 12,5 százalékon hagyta a testület.

A közlemény szerint a kamatfolyosó szűkítésére az adott lehetőséget, hogy az elmúlt időszakban külső és belső tényezők következtében folyamatosan javult a kockázati környezet és egyúttal Magyarország kockázati megítélése; a szélsőséges forgatókönyvek kockázatai csökkentek.

Előzmény, hogy a forint múlt szerdán mintegy 2 százalékkal gyengült mindhárom devizával szemben azt követően, hogy az MNB alelnöke egy lapinterjúban felvetette annak lehetőségét, hogy a monetáris tanács jövő heti ülésén – azaz ma – döntés születhet a kamatfolyosó szélességének módosításáról. Megszületett.

Gyengült csütörtök reggelre a forint, 380 közelében az euró árfolyama

Az a hír – meglepő – kiszivárogtatás viszont egy hete alaposan “megrángatta” a forintot.

A jegybank a következő kamatdöntő ülések alkalmával mérlegeli a kockázati megítélés javulásának tartósságát, és ez alapján hoz döntést az egynapos eszközök kamatkondícióinak változtatásáról – írták az indoklásban.

A grémium megerősítette, hogy a következő hónapokban a fogyasztóiár-index egyre gyorsabb ütemű csökkenése várható, amihez az év közepétől a bázishatások felerősödése is hozzájárul. Az infláció 2023-ban 15,0-19,5, 2024-ben 3,0-5,0, 2025-ben pedig 2,5-3,5 százalék között alakul – vetítették előre.