Itt a rendelet – megváltoztatták a rezsicsökkentés csökkentésének részletszabályait

Gazdaság Ország

Gulyás Gergely kedden bejelentette, hogy a rezsicsökkentés számításához új részletszabályokat fognak hozni. Újdonság, hogy a mikrovállalkozásoknál eltérő szabályokat alkalmaznak, de a lakossági fogyasztóknál is átlagszámítással cifrázzák a számlaösszegek kiszámítását – írja a napi.hu.

A gyengébb minőségű gáznál kompenzálják, ha abból többet kell fogyasztani

Eddig a köztudatba csak az égett be, hogy 1729 köbméternél húzták meg az átlagfogyasztást, vagyis eddig a szintig marad alacsony a gázár, viszont e fölött már többet kell fizetni. Most viszont – mint azt Gulyás Gergely közölte – arra is kidolgoztak egy szabályozást, hogy a gáz fűtőértékét is figyelembe veszik az elszámolásnál, tehát a gyengébb minőségű gáznál is kompenzálják, ha abból többet kell fogyasztani.

A Magyar Közlönybe tegnap éjszaka töltötték fel  az új részletszabályokat.

Az új szabályozásból kiderült, hogy a lakosságnál egy magasabb fűtőérték szintet határoztak meg, addig a mikrovállalkozásoknál ezt a küszöböt alacsonyabbra lőtték be.

A rezsicsökkentésre  jogosult cégeknél szigorúbb a kormány: a friss rendelet szerint átlagot számítanak a 2021. január 1. és 2022. június 30. közötti időszak éves elszámolásai során alkalmazott legmagasabb éves fűtőértékadatokra. Majd ezt érvényesítik az 54 810 MJ szintre egészen 1489 gáztechnikai normál m3-ig. Ön sem igazán érti ugye?

A szaknyelv a valóságban azt jelenti, hogy a számlákon jelölt átlagos fűtőértékadattal, amelyet MegaJoule/köbméter (MJ/m3) mértékegységben adtak meg, el kell osztani az 54 810 MJ értéket. Így kijön, hogy mennyi a havi fogyasztás. Ennek a fogyasztásnak kell  1489 köbméter fogyasztás alatt lennie, hogy járjon a támogatott ár.

A lakosság így számoljon

A lakosság esetében az az érték került be a kormányrendeletbe, amit Gulyás Gergely is közölt: az eddigi 59 132 MJ helyébe lép a 63 645 MegaJoule fűtőérték-küszöb. Itt is ugyanaz a leírt metódus, mint amit fentebb is részleteztek a napi.hu írásában.

Először meg kell nézni a számlán a megadott fűtőértékadatot majd azzal elosztani a most meghúzott szintet. Ezzel a korrigálással kell figyelni a küszöbnek behúzott, átlagfogyasztási szinthez igazított 1729 m3-es fogyasztást. Itt is a 2021. január 1. és 2022. június végi időpont közötti átlagértéket kell nézni a fűtőértéknél. Ezt az  MVM Next oldalán lehet ellenőrízni a fogyasztási hely megadásával.

A többgyerekes családoknál is változott a helyzet

a többgyerekes családok kedvezményére is újra meghatározták a fűtőértékre vonatkozó limitet. Ennek értelmében a korábbi 20 520 M szintet 22 086-ra emelték, míg a negyedik gyerekek után járó további 10 250 MJ helyett 11 043 MJ-t kell figyelembe venni.

Felmérték: ezért jó nekünk, hogy emelkedik a rezsi