moodys

Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody’s

Gazdaság

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a “Baa3” szintű osztályzatra, sem a besorolás tavaly szeptember óta érvényes pozitív kilátására.

A Moody’s az Európai Unió előírásainak megfelelően előre összeállította az európai államadós-besorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar szuverén osztályzat idei első potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki.

Péntek éjjel Londonban a cég közölte mindazonáltal, hogy ezúttal nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

A felülvizsgálat nem kötelező a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy az európai uniós államadósok besorolásainak előre tervezett felülvizsgálatait mikor hajtanák végre az adott évben, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon a hitelminősítőknek végre is kell hajtaniuk e vizsgálatokat.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő – a Moody’s mellett a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege, az S&P Global Ratings – az idén összesen hat, egyenként két-két időpontot jelölt ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, a kialakult gyakorlatnak megfelelően, más európai uniós szuverén adósok osztályzati felülvizsgálataihoz hasonlóan minden esetben pénteki napokra.

A Moody’s a magyar szuverén osztályzat második idei felülvizsgálatát szeptember 24-re tűzte ki.

A Standard & Poor’s és a Fitch Ratings már elvégezte a magyar adósbesorolások idei első felülvizsgálatát, mindketten február 12-én, amikor változatlan stabil kilátással megerősítették a magyar államadós-osztályzatokat.

Az S&P legközelebb augusztus 13-án, a Fitch július 30-án vizsgálja a magyar szuverén minősítést.

A Moody’s jelenlegi “Baa3” magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s módszertanában “BBB mínusz”-nak felel meg.

A Fitch és az S&P azonban két éve egy fokozattal a jelenleg is érvényes “BBB”-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi “BBB mínusz”-ról, így a Moody’s a másik két hitelminősítőnél egy szinttel alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A Moody’s ugyanakkor a tavalyi második, szeptemberi felülvizsgálati időpontban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar szuverén osztályzat kilátását. Így a három nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg egyedül a Moody’s Investors Service tartja nyilván pozitív kilátással Magyarország államadósság-kötelezettségeinek besorolását.

A Fitch Ratings magyar államadós-besorolásainak kilátása a két évvel ezelőtti osztályzatjavítás óta folyamatosan stabil.

A Standard & Poor’s tavaly februárban pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását. Alig két hónappal később, tavaly áprilisban azonban soron kívül a korábbi stabilra módosította vissza a magyar osztályzati kilátást, mindenekelőtt a koronavírus-járvány gazdasági hatásaival indokolva a lépést.

A Moody’s a magyar gazdaságról összeállított, minap Londonban ismertetett országjelentésében ugyanakkor kiemelte: a “Baa3” szintű magyar államadós-osztályzatra általa érvényben tartott pozitív kilátás azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság a hasonló besorolású szuverén adósokkal összehasonlítva erőteljes teljesítményt mutatott, és a cég várakozása szerint ez a továbbiakban is így lesz.

A tanulmányban a hitelminősítő közölte: azzal számol, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3 százalékkal, 2022-ben 5,1 százalékkal növekszik.

A másik két hitelminősítő ennél gyorsabb kilábalásra számít a magyar gazdaságban.

A Standard & Poor’s a magyar adósosztályzat múlt havi megerősítéséhez fűzött részletes elemzésében közölte, hogy az idén 4,6 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsít. A Fitch Ratings prognózisa szerint a magyar gazdaság teljesítménye az idén 4,9 százalékkal, jövőre 5,5 százalékkal bővül.

(MTI)