Díjazták a legpontosabb gazdasági előrejelzéseket készítő magyar elemzőket

Gazdaság

A legpontosabb előrejelzéseket készítő elemzőket díjazta a FocusEconomics elemző cég 2020-ban, országonként hat kategóriában és az összesített eredmény alapján; Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary Zrt. vezető makrogazdasági elemzője két kategóriában is a legjobbnak bizonyult.

A FocusEconomics Analyst Forecast Awards 2020 megmérettetésén az idén 89 országban díjaztak előrejelzéseket, hat vizsgált kategóriában és az összesített eredmény alapján.

Az elemző cég a világ több mint 130 országára vonatkozó gazdasági becsléseket gyűjti, összesíti és elemzi. A társaság több mint 350 intézmény 1200 elemzőjétől az elmúlt 22 hónapban, 2018. január és 2019. október között megjelent előrejelzések precizitását hasonlította össze országonként több kategóriában, mint például a bruttó hazai termék (GDP) vagy a jegybanki alapkamat. A FocusEconomics emellett országonként “összetettben” is kihirdetett egy-egy győztest: ezek a szakemberek összességében a legpontosabb előrejelzéseket adták az adott állam vizsgált mutatóinak várható alakulásáról.

A magyarországi makrogazdasági jelzőszámok esetében az “összesített” és a “kamat” kategóriában is Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője végzett az élen – tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t közleményben.
A magyar GDP-re a legpontosabb előrejelzést a Kopint-Tárki Zrt. kutatói adták a FocusEconomics szerint: Palócz Éva, és Matheika Zoltán végeztek az első helyen.

Az infláció kategória győztese a Fitch Solutions kutatói csapata lett Magyarországon, az árfolyam kategóriában pedig a Barclays Capital végzett az élen. A magyar fiskális egyensúly kategória első helyezettje Gárgyán Eszter lett a Citigroup Global Marketstől. A folyó fizetési mérleg kategóriában Liam Peach, a Capital Economics elemzője lett a nyertes.