Várakozáson felüli nyereséget ért el a Raiffeisen tavaly

Gazdaság

Az előzetes várakozásokon felüli, 21 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet a Raiffeisen, amely két, egyszeri hatások miatt technikailag kis veszteséget mutató negyedév után, idén áprilistól már újra pozitív eredményt ér el – közölte a pénzintézet az MTI-vel kedden.

A 2020-as év eddigi eredményeiről Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója a közleményben kifejtette: a bank fenntartható, nyereséges üzleti pályán van. Az egyszeri hatások közé sorolta idén az első negyedévben például a bankadó könyvelését.

Hozzátette: áprilistól újra pozitív a bank eredménye. A Raiffeisen fiókok 90 százaléka folyamatosan nyitva tartott, az elmúlt hetekben is fennakadás nélkül zajlott az üzletmenet. Nagy érdeklődést tapasztaltak a jelzáloghitelek, a Babaváró hitel, az új, december 31-éig 5,9 százalékos THM-mel elérhető személyi kölcsön, valamint a vállalatok részéről az Nhp hajrá iránt. Számos digitális fejlesztés is elkészült, amelyek a krízishelyzetben sikerrel vizsgáztak.

Az első negyedévben tovább nőtt a Raiffeisen Bank piaci részesedése: vállalati hitelezésben 9,01 százalékról 9,32 százalékra, lakossági hitelezésben 4,99 százalékról 5,15 százalékra. Tavaly a nettó kamat és jutalékbevétel közel 4 százalékkal emelkedett, a hitelállomány pedig 20 százalék felett nőtt. A nem teljesítő hitelek aránya mindössze 3,6 százalékos volt 2019-ben.

A digitális fejlesztések tovább folytatódnak, hamarosan elérhető lesz a videós tanácsadás és elsőként indul el a kisvállalkozások számára az online számlanyitási lehetőség. A bank a nyár első felében veszi birtokba új székházát.

A bank elemzőinek véleménye szerint Magyarországot sem kerülheti el a gazdasági visszaesés, ám ez a várakozások szerint mérsékelt lesz, 3,5 százalékos GDP csökkenéssel számolnak, V-alakú krízis és a gazdasági eredmények gyors javulása várható. A jegybanki alapkamat előrejelzéseik szerint változatlanul 0,9 százalékos marad. Decemberre 1 euróért várhatóan 347 forintot kell majd fizetni – írták.