Egy bíró sem vállalja a maffiózó ügyvéd büntetőperét

Gazdaság Rendőrség

Egy nyíregyházi ügyvéd pár évvel korábban létrehozott egy negyventagú bűnszervezetet, ami prostitúcióval, illegális cigarettaforgalmazással, valamint gazdasági társaságok színlelt értékesítésével és vagyonuk eltüntetésével foglalkozott. 

Az ügyvéd a magyar cégtulajdonosoktól esetenként félmillió forintot kért azért, hogy a cégüket olyan ukrán embereknek játssza át, akik nem akarják működtetni, ténylegesen nem fizetnek érte, sőt ők kapnak pár ezer forintot a szükséges okiratok aláírásáért. Olyan is előfordult, hogy az ügyvéd megtévesztette a magyarul nem értő ukránokat, akik azt hitték, hogy magyarországi munkavállalással kapcsolatos iratokat írnak alá. Ezzel a módszerrel 49 magyar cég került ukrán tulajdonosok nevére.

Az Index összefoglalójából kiderül, a cégek közül hatnak jelentős – esetenként több tízmillió forintos – vagyona volt, ezt azonban a korábbi magyar tulajdonosok az ügyvéd és társai segítségével maguknak tartották meg. Ezekből az összegekből főként az adótartozásokat kellett volna kifizetni.

Sorra mondják vissza az ügyet a bírók

A negyvenezer oldalnyi nyomozati irat feldolgozása után a bűnszervezetben elkövetett csődbűncselekménnyel és közokirat-hamisítással vádolt, előzetes letartóztatásban lévő ügyvéddel és két társával szemben fegyházbüntetés kiszabására, foglalkozástól eltiltásra és vagyonelkobzásra, a többi harminchét vádlott – a cégek magyar eladói és ukrán vevői – esetében ennél enyhébb büntetésre tett indítványt az ügyész a bíróságnak.

Csakhogy egyelőre nincs bíró, aki tárgyalná az ügyet – tudta meg az Index.hu. Mint írják, Nyíregyházi Járásbíróság valamennyi büntető bírója a kizárását kérte elfogultságra hivatkozva. Úgy tudjuk, hogy ezután megnyilatkoztatták Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei valamennyi büntető bíráját, de mindenki hasonlóan járt el, sőt, a Nyíregyházi Törvényszék bírái is elfogultnak érezték magukat. Ezután átkerült az ügy a Debreceni Ítélőtáblára, amelyik a Debreceni Járásbíróságot jelölte ki az ügyben első fokon eljáró bíróságnak. Csakhogy a Debreceni Járásbíróság valamennyi büntető bírája, majd Hajdú-Bihar megye összes bíróságának valamennyi büntető bírája szintén kérte a kizárását, úgyhogy az ügy megint visszakerült a Debreceni Ítélőtáblára. A Debreceni Ítélőtábla a Miskolci Járásbíróságot jelölte ki, egyelőre itt tart az ügy.
Hétfő este a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorának vendége volt Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke, aki választ adott arra, hogy fordulhat elő, hogy a megyében nincs egyetlen bíró sem, aki vállalná a maffiózó ügyvéd büntetőperét.

„Igen, van egy folyamatban lévő ügy, ahol tekintettel arra, hogy ügyvéd kolléga szerepel vádlottként, ezért a Nyíregyház Törvényszék a munkakapcsolatra tekintettel kérte az ő kizárását. A Debreceni Ítélőtábla ki is zárta, s kérte a Debreceni Törvényszéket az eljárás lefolytatására. A Debreceni Törvényszék hozzákezdett az eljárás előkészítéséhez. Ekkor azonban az egyik terhelt pótmagánvádas eljárást kezdeményezett néhány bíró ellen”

– magyarázta Balla Lajos.

A Debreceni Törvényszék bírói ezután kérték a kizárásukat, s ezért került az ügy Miskolcra. Mint Balla Lajos elmondta, ha egy bíróság vagy egy bíró nem vállal egy ügyet, erre nem lehet kényszeríteni. Abban bízik, Borsodban akad majd egy bíró, aki elvállalja az ügyet.