A legkedveltebb balatoni fogások

Gasztro

Ki ne szeretne leugrani a Balatonra, akár csak egy hétvégére is. A nyár a strandolásról, az evésről, ivásról és pihenésről szól. Ilyenkor gyakrabban térünk be falatozni egy-egy étterembe, hogy megkóstoljuk a helyi finomságokat. Vannak azonban olyan fogások, amelyek különösen kedveltek a Balaton körül, így ebben a cikkben eláruljuk, hogy melyek ezek az ételek.

Mit eszünk a magyar tengernél?

Az éttermek egész évben szívesen látnak bennünket a Balaton körül, de az tény, hogy nyáron sokkal többen és sokkal gyakrabban látogatnak el a vízhez. A webáruház vendéglátóipari gépeknek lehetőséget ad arra, hogy a vendéglátó egységek minden eszközzel felszereljék a konyhát, ennek köszönhetően pedig mindenkit ki tudnak szolgálni. Elárulták azt is, hogy melyek a legkedveltebb balatoni fogások, amelyeket nemcsak a magyarok, hanem a külföldi turisták is előszeretettel fogyasztanak.

Jókai bableves

Bármilyen meglepő, igen sokan kérnek jókai bablevest, amely zsíron enyhén pirított hagymával és fűszerpaprika hozzáadásával készül. A legtöbb vendéglőben eltérő módon készítik, de az alap mindenhol a répa, a zöldség, a hús és persze a bab. Néhány helyen rántással készül, de akadnak éttermek, ahol ez kimarad a készítés során. Nem ritka a füstölt malackörmös változat sem, de a lényeg, hogy a leves végül egy kiadós, már-már főzelékre hajazó legyen.

Balatoni halászlé

Ez talán senki számára nem meglepő, hiszen a halászlé hungarikum, hát még a balatoni változata. 1871-ben jelent meg Rézi néni szakácskönyve, ebben találkozhattunk először a “Halpaprikás halászosan” nevezetű ételt, amelynél a lényeg, hogy minden egyszerre kerül a bográcsba. Valójában persze ahány ház, annyi szokás, így ahány balatoni étterem, annyi féle balatoni halászlé létezik. Elmaradthatatlan hozzávaló a paprika, a törökbors, valamint a vöröshagyma, illetve persze a halak.

Sokan úgy gondolják, hogy a halászlevet nem szükséges passzírozni, hiszen lényege a jófajta paprika, a sok hagyma és maga a hal. A Balaton körül a 19. században különféle készítési hagyományok alakultak ki, így képtelenség két ugyanolyat kóstolni.

Süllő

Az a bizonyos kunkori süllősült talán mindenkinek megvan. Ha már a halaknál tartottunk, akkor muszáj megemlítenünk ezt a változatot is, amely egy hamisíthatatlan balatoni hal. Az egyik legnagyobb tavi kincsünk, amit mindenkinek érdemes megkóstolnia, aki a tó körül jár. Számos elkészítési módot ismerünk, a legjobb azonban a lehető legegyszerűbb sült süllő, ami szinte minden étlapon helyet kap. Ehhez nem kell más mint só, liszt, pirospaprika, olaj és már mehet is a sütőbe.

Összegezve

Jól látszik, hogy a Balaton körül a leggyakrabban halas fogásokat és leveseket fogyasztunk. Bár a jókai bableves nem számít egy könnyű fogásnak, meglepően népszerűvé vált a vendégek körében. (x)