Történelmi Karnevál helyett Savaria Napokat és Borfesztivált rendeznek a hétvégén Szombathelyen

Gasztro Kultúra

Hagyományosan augusztus utolsó hétvégéjén szokták megrendezni Szombathelyen a Savaria Történelmi Karnevált, a koronavírus-járvány veszélyei miatt és a város nehéz anyagi helyzetére hivatkozva azonban idén Savara Napok és Borfesztivál keretében kisebb léptékű, de továbbra is több helyszínen zajló, színes programokkal igyekeznek kárpótolni a város lakóit a szervezők.

A háromnapos programkínálatban könnyűzenei koncertek, a város római kori múltját idéző harci bemutatók, táncos programok, kedvezményesen megtekinthető tárlatok, gyermekprogramok és gasztronómiai érdekességek is szerepelnek.

A Savaria Napok ünnepélyes megnyitóját pénteken este a Történelmi Témaparkban tartják, ahol a következő két nap során római légiók seregszemléjével, gladiátorok összecsapásával, Kassai Lajos és tanítványai lovasíjász-programjával várják az érdeklődőket, akik megismerkedhetnek a római kori tábori élettel és a korabeli gasztronómiával is.

Az Iseumban szombaton és vasárnap egész napos programmal készülnek a gyermekes családoknak: régészeti bemutatókkal, játékos kincskereséssel, tudományos ismeretterjesztő előadásokkal, tárlatvezetéssel.

Szombathely főterén péntek délutántól helyi kötődésű együttesek váltják egymást a színpadon, de fellépnek olyan ismert zenekarok is mit a KFT, a Budapest Bár vagy a Firkin. A borfesztivál keretében az ország legjobb borászatainak kínálatát kóstolhatják meg az érdeklődők.

A Savaria Napok programhelyszínei között szerepel még a Folk udvarrá változó Berzsenyi tér, ahol szombaton fellép többek között az Ungaresca Senior Táncegyüttes, a Tükrös Zenekar, vasárnap a Boglya Népzenei Együttes, és koncertet ad a Koprive tamburazenekar is.

A felújított víztorony környékén a KRESZ parkban szombaton és vasárnap gyermekprogramokkal, a Romkertben és a Vasi Skanzenben tárlatvezetéssel, a Püspöki Palota kertjében pedig szombaton este az Isis Big Band jótékonysági koncertjére várják a közönséget.

 

MTI

pixabay