Frontex: 2016 óta a legmagasabb volt tavaly az illegális határátlépések száma az EU külső határain

Európa

Tavaly mintegy 330 ezer illegális határátlépést észleltek az Európai Unió külső határain, ez a legmagasabb adat 2016 óta, és 64 százalékos növekedést mutat az előző év adataihoz képest – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) pénteken.

A varsói központú uniós ügynökség jelentése szerint a koronavírus-járvány okozta 2020-as mélypont után a tavalyi volt a második év, amelyben meredeken emelkedett az illegális határátlépések száma.

Továbbra is a Nyugat-Balkánon keresztül vezető migrációs útvonal a legkedveltebb, az EU-ban észlelt összes illegális határátlépés közel felét, 45 százalékát ebben a régióban jegyezték fel 2022-ben. Tavaly az illegális bevándorlók 47 százaléka szíriai, afgán és tunéziai volt. A szíriaiak száma egy év alatt megkettőződött, 94 ezerre emelkedett – közölték.

A jelentés szerint tavaly az EU-ba vezető legaktívabb migrációs útvonalak között a nyugat-balkáni volt a legforgalmasabb, ahol 136 százalékos növekedés mellett mintegy 145 600 illegális határátlépést jegyeztek fel. A Földközi-tenger középső részén kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az észlelések száma szintén emelkedett 2022-ben. Itt tavaly 102 529 illegális határátlépés történt, ami 51 százalékos növekedést jelent az előző év adataihoz képest. A Földközi-tenger keleti térségében kialakult, Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon tavaly 42 831 illegális határátlépést jegyeztek fel az illetékes hatóságok. Ez a két ország esetében összesen 108 százalékos növekedést jelent a 2021-es adatokhoz képest.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében, főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon 2022-ben 14 582 jogtalan határátlépést jeleztek, ami 21 százalékkal marad el a tavalyelőtti adatoktól. A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken 2022-ben 15 462 illegális migráns szállt partra, az adat 31 százalékkal kevesebb a tavalyelőtti számoknál.

Az Európai Unió keleti, Fehéroroszországgal közös határán januártól decemberig – a tavalyelőtt feljegyzett adatokhoz képest 2022-ben 25 százalékos visszaesés mellett – 6127-en lépték át illegálisan az EU külső határait.

Közölték továbbá, hogy a Nagy-Britanniával közös tengerszakaszon is többen kíséreltek meg átjutni a szigetországba, mint korábban. Tavaly 71 081 tengeri átkelést regisztráltak, ez a mutató éves viszonylatban 37 százalékos emelkedést mutat – tette hozzá jelentésében az EU határ- és partvédelmi ügynöksége.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.