Kohéziós politika: 19 ország összesen csaknem 385,5 millió eurót kap az EU Szolidaritási Alapjából Covid19 elleni intézkedésekre

Európa

Az Európai Bizottság közel 385,5 millió euró összegű támogatást fizetett ki az EU Szolidaritási Alapjából (EUSZA) 19 országnak – köztük Magyarországnak – a koronavírus-járvány által okozott egészségügyi szükséghelyzet kezeléséhez. A mostani kifizetések hozzáadódnak ahhoz a 132,7 millió euróhoz, amelyet még 2020-ban kaptak meg az előlegfizetést kérő tagállamok az EUSZA forrásaiból. Magyarország eddig összesen 39,724  milliárd euró támogatáshoz jutott az EUSZA jóvoltából.

A pénzügyi támogatás a következők finanszírozására irányul a Covid19 nyomán kialakult egészségügyi szükséghelyzettel összefüggésben: orvosi segítségnyújtás, oltóanyagok beszerzése és beadása, egyéni védőeszközök és orvostechnikai eszközök, egészségügyi ellátási költségek, laboratóriumi elemzések, a lakosságnak nyújtott szükséghelyzeti támogatás, valamint a fertőzés terjedésének megelőzését, figyelemmel kísérését és megfékezését célzó intézkedések.

A teljes sajtóközlemény