Covid oltás

Kiderült, melyik vakcinát kapta a Covid ellen beoltott áldozatok döntő többsége Szerbiában

Európa

Miután a Szerbiai Oknyomozó Újságírók Központja (Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, CINS) adatigénylést nyújtott be 79 ellátóhelyhez, a 21 választ adó központ adatai alapján az derült ki, hogy túlnyomó többségében oltatlanok kerülnek kórházba, alakulnak ki náluk súlyos tünetek, valamint esnek áldozatul a Covid-19 betegségnek – írja a napi.hu.

Belgrádban a Szerbiai Klinikai Központ Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikája szeptember 9. óta rögzíti, hogy a kórházban fekvő koronavírussal fertőzött betegeket beoltották-e vagy sem. Aznap az Egészségügyi Minisztérium kérésére, keresztmetszetet készítettek a helyzetről. Így aznap 89 beteg volt kórházban a klinikán, akiknek többsége nem volt beoltva. Szeptember 9. és 15. között további kb. 50 covidos beteget vettek fel, akiknek több mint a fele be volt oltva, többnyire a Sinopharmmal. Belgrádban a 68 vakcinát kapó beteg közül 55 volt a Sinopharmmal oltva, 11 Szputnyik V-t kapott, 1 Pfizert és 1 AstraZenecát.

A vranjei kórházban az év elejétől szeptember közepéig több mint 1800 ember szorult kezelésre. A legtöbben nem voltak beoltva, azaz csak körülbelül 100 ember kapott oltást a vírus ellen, itt 94-en vannak a sinopharmosok, 1 AstraZenecát és 1 Pfizert kapó, valamint 3 szputnyikos mellett. Ugyanebben az időszakban több mint 200 beteg halt meg a kórházban a kórházban. Az elhunytak közül szinte mindenki oltatlan volt.

Hasonló adatok érkeztek egyéb kórházakból is. A szabácsi intézményben augusztus 18-tól október elejéig 33 oltatlan mellett 18 oltott esett áldozatul (16 Sinopharm, 2 Szputnyik V.), míg Loznicában 20 nem oltott mellett 9 vakcinázott beteg halt meg (6 Sinopharm, 2 Pfizer, 1 Astrazeneca).

Kamancon 96 ember halt meg, közülük 80-an nem vették fel valamelyik vakcinát. Közülük 80 oltatlan volt, 16 viszont kapott immunizációt (14 fő Sinopharmot, 1 Szputnyikot, 1 AstraZenecát).

A Ćuprija Általános Kórház adatai szerint az 58 elhunyt közül 40-en nem kaptak védőoltást. A 18 elhunytból 13 kapott a kínai készítményből, 3 Pfizert vettek fel, 2 fő pedig Szputnyikot.