A Bizottság közös kiberbiztonsági egység létrehozását javasolja a nagy horderejű biztonsági eseményekre való reagálás javítása érdekében

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon ajánlást terjesztett elő, melyben új közös kiberbiztonsági egység létrehozását javasolja. A kiberbiztonság területén egyre nagyobb szükség van korszerű és összehangolt válaszintézkedésekre, mivel egyre több kibertámadásra kerül sor, melyek – mind nagyságrendjüket, mind következményeiket tekintve – egyre súlyosabbak, és komoly hatást gyakorolnak a közszolgáltatások működésére, valamint a vállalkozások és a polgárok életére. Az Unióban az érintett szereplőknek készen kell állniuk arra, hogy együtt hozzanak válaszlépéseket, és megosszanak egymással minden releváns információt.

A közös kiberbiztonsági egység célja az lesz, hogy az EU és a tagállamok rendelkezésére álló erőforrásokat és szakismereteket összefogva hatékonyan megakadályozza, illetve eredményesen kezelje a tömeges biztonsági incidenseket és válságokat. A kiberbiztonsági közösségek, köztük a polgári, a bűnüldözési, a diplomáciai és a kibervédelmi közösségek, valamint a magánszektorbeli partnerek túl gyakran végzik tevékenységüket egymástól elkülönülten. A közös kiberbiztonsági egység révén virtuális és fizikai együttműködési platform is a rendelkezésükre áll majd: az érintett uniós intézmények, szervek és ügynökségek a tagállamokkal közösen európai szolidaritási és segítségnyújtási platformot építenek majd ki lépésről lépésre a nagyszabású kibertámadások elleni fellépés érdekében. A platformként működő közös kiberbiztonsági egység – koordináció, tudásmegosztás és akár előzetes figyelmeztetések révén – biztosítani fogja az uniós válaszlépések összehangolását, és segítséget nyújt majd a támadásokat követő helyreállításhoz.

A Bizottság azt javasolja, hogy a közös kiberbiztonsági egység létrehozása fokozatosan és átlátható módon, négy lépésben, a tagállamokkal és a területen tevékenykedő szervezetekkel közösen történjen. A cél az, hogy az egység 2022. június 30-ig megkezdje működését, 2023. június 30-ra pedig teljes mértékben kiépüljön. Az ehhez szükséges beruházásokat a Bizottság fogja biztosítani, elsősorban a Digitális Európa programon keresztül. A források a fizikai és a virtuális platform kiépítését, biztonságos kommunikációs csatornák létrehozását és működtetését, valamint a felderítési képességek javítását szolgálják. Az Európai Védelmi Alap további forrásokat biztosíthat a megvalósításhoz, különösen a tagállamok kibervédelmi képességeinek fejlesztéséhez.

A közös kiberbiztonsági egység létrehozásáról szóló ajánlás mellett a Bizottság a mai napon jelentést is közzétett a biztonsági unióra vonatkozó stratégia keretében az elmúlt hónapokban elért eredményekről. Emellett a Bizottság és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője előterjesztette a kiberbiztonsági stratégia keretében készült első végrehajtási jelentést, továbbá közzétette a hibrid fenyegetésekkel szembeni fellépés 2016. évi közös keretének, valamint a hibrid fenyegetésekkel szembeni reziliencia növeléséről és az ezek kezelésére szolgáló képességek megerősítéséről szóló 2018. évi közös közleménynek a végrehajtása terén elért eredményekről szóló ötödik eredményjelentést. Végezetül a Bizottság határozatot adott ki az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség (ENISA) brüsszeli hivatalának létrehozásáról.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.