Tisztelgés az újságírói bátorság előtt: április 19-ig lehet pályázni a Lorenzo Natali-médiadíjra

Európa

Mától lehet pályázni a világ egyik kiemelkedő újságírói díjára, a Lorenzo Natali-médiadíjra. Az Európai Bizottság támogatásával létrehozott díj olyan újságírókat tüntet ki, akik szerte a világon bátran tudósítanak az eseményekről, illetve az emberekről és a bolygónkról szóló beszámolóikkal felhívják a figyelmet napjaink legnagyobb kihívásaira és az ezekkel kapcsolatos inspiráló megoldásokra. A pályázatok beküldésének határideje: 2021. április 19. A győztesek 10 000 eurós díjban részesülnek.

A 2021-es pályázati eljárás elindítása alkalmából a nemzetközi partnerségekért felelős biztos, Jutta Urpilainen a következőket nyilatkozta: „Az Európai Unió kiáll a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, Európán belül és világszerte. A Lorenzo Natali-médiadíjjal olyan újságíróknak adózunk elismeréssel, akiknek – gyakran nagy személyes kockázat vállalásával – volt bátorságuk tudósítani a tényekről és beszámolni a történésekről, és ezáltal rávilágítani olyan problémákra, mint az igazságtalanság, az egyenlőtlenség és a környezetkárosodás. Írásaik felhívják a figyelmet az emberek inspiráló válaszlépéseire. Ha Ön újságíróként pont ilyesfajta történetről tudósított az elmúlt év során, induljon pályázatunkon!”

Középpontban a fenntartható fejlődés

A Lorenzo Natali-médiadíjjal közel három évtizede ismerik el a magas színvonalú, bátor újságírást, többek között az alábbi sürgető kérdésekben:

  • az egyenlőtlenség és a szegénység kezelése, munkahelyteremtés;
  • az embereket és a bolygót tiszteletben tartó tartós fejlődés előmozdítása;
  • a környezet, a biológiai sokféleség és az éghajlat védelme;
  • az emberek internethez való hozzáférésének elősegítése és online üzleti tevékenységük támogatása;
  • az oktatás, a képzés és az egészségügyi ellátás elérhetővé tétele minél több ember számára;
  • a béke, a demokrácia és az emberi jogok megszilárdítása.

Jelentkezési feltételek

Újságíróként egyetlen pályázat nyújtható be az alábbi három kategória valamelyikében:

  • Fődíj: az Európai Unió valamelyik partnerországában működő médiaorgánum által közzétett tudósítás.
  • Európa-díj: az Európai Unióban működő médiaorgánum által közzétett tudósítás.
  • A Legjobb Feltörekvő Újságíró Díja: az Európai Unióban vagy valamelyik partnerországában működő médiaorgánum által közzétett, 30 év alatti újságírótól származó tudósítás.

Hogyan pályázhatok?

A pályázatokat online lehet benyújtani. A pályázatok mától, március 1-jétől nyújthatók be, és legkésőbb 2021. április 19-énközép-európai idő szerint 23:59 óráig kell beérkezniük.

Ki választja ki a nyerteseket?

Az egyes kategóriák győzteseit elismert újságírókból és nemzetközi fejlesztési szakemberekből álló nemzetközi zsűri választja ki.

Minden kategória nyertese 10 000 eurót kap. A Legjobb Feltörekvő Újságíró kategóriája győztesének ezenkívül munkatapasztalatot kínálnak egy médiapartnernél.

A nyertesek kihirdetésére a Lorenzo Natali-médiadíj díjátadó ünnepségén kerül sor (ennek időpontja még megerősítésre vár).

Háttér-információk

Röviden a díjról

A Lorenzo Natali-médiadíjat 1992-ben indította újtára az Európai Bizottság, és célja az, hogy elismerje és ünnepelje a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos ügyekkel foglalkozó újságírás terén nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Neve Lorenzo Natali emléke előtt tiszteleg: az egykori fejlesztési biztos határozottan kiállt a véleménynyilvánítás szabadsága, a demokrácia, az emberi jogok és a fejlődés előmozdítása mellett. Natali 1977-től 1989-ig volt biztos, és utolsó négyéves kinevezése alatt szerteágazó kapcsolatrendszert alakított ki az afrikai, karibi és csendes-óceáni államok kormányaival és vezetőivel.

A tavalyi év díjazottai a következők voltak a különböző kategóriákban: a fődíjat Dayu Zhang kapta a 2019-es hongkongi tüntetésekről szóló írásáért; az Európa-díjat Cécile Schilis Gallego és Marion Guegan kapta a bányászattal kapcsolatos történéseket feltáró újságírókat körülvevő ellenséges légkör bemutatásáért; a Legjobb Feltörekvő Újságíró Díjának nyertese pedig Shola Lawal lett az Afrikából Észak-Amerikába tartó migránsokra leselkedő veszélyekről szóló tudósításáért.