A Bizottság támogatja a munkahelyteremtést és a fenntartható növekedést célzó tagállami reformprojekteket

Európa

A Bizottság a mai napon 226 projektet hagyott jóvá a 27 tagállamban. Ezek elősegítik majd a tagállamoknak a növekedést ösztönző nemzeti reformok kidolgozására és végrehajtására tett erőfeszítéseit. E támogatási intézkedések a technikai támogatási eszköz keretében valósulnak meg, amely 2021-ben 102,6 millió EUR teljes költségvetéssel rendelkezik az Európai Unión belüli gazdasági, társadalmi és területi kohézió előmozdítása érdekében.

Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos így fogalmazott: „Reformokra van szükség a vállalkozások környezetének javításához, az egészségügyi rendszerek megszilárdításához, a szociális és az oktatási rendszerek megerősítéséhez, valamint a tagállamok és az érdekelt felek rezilienciájának fokozásához a súlyos kihívásokkal és globális válságokkal szemben. A technikai támogatás kiváló eszköz, amely képessé teszi a tagállamokat arra, hogy végrehajtsák a fenntartható növekedéshez szükséges reformokat.”

A technikai támogatási eszköz az Unión belüli reformok technikai támogatására szolgáló fő bizottsági eszköz. amely részét képezi a 2021–2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretnek, valamint az európai helyreállítási tervnek. Elődjének, a strukturálisreform-támogató programnak a sikerére épít, amely 2017 óta több mint 1000 reformprojektet támogatott az uniós tagállamokban.

A technikai támogatási eszközből támogatásra jogosult reformok közé tartoznak – egyebek mellett – a közigazgatás, a kormányzás, az adópolitika, az üzleti környezet, a pénzügyi szektor, a munkaerőpiac, az oktatási rendszerek, a szociális szolgáltatások, az egészségügy, a zöld átállás – pl. az épületkorszerűsítési program —, valamint a digitális szolgáltatások terén végrehajtandó reformok. A reformok és beruházások kidolgozásához és végrehajtásához szükséges intézményi és közigazgatási kapacitás megerősítése elengedhetetlen a reziliencia elősegítéséhez és a helyreállítás támogatásához.

A 2021–2027 közötti időszakra vonatkozó, 864 millió eurós megnövelt költségvetéssel a technikai támogatási eszköz ahhoz is technikai támogatást nyújthat a tagállamoknak, hogy elkészítsék és végrehajtsák helyreállítási és rezilienciaépítési terveiket, ezáltal biztosítva, hogy könnyebben juthassanak forráshoz a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből. A 2021-re előzetesen kiválasztott, technikai támogatási eszközből finanszírozott projektek több mint 60%-a kapcsolódik a helyreállítási és rezilienciaépítési tervek végrehajtásához, míg 30%-a a zöld megállapodásra, 44%-a pedig a digitális átállásra összpontosít.

A technikai támogatási eszközön keresztül nyújtott támogatás az országspecifikus ajánlásokban azonosított kihívások hatékony kezelésében is segíti a tagállamokat.

Minden információ megtalálható az elfogadott C(2021)1335 végrehajtási határozatban és a technikai támogatási eszköz első éves munkaprogramjában.