Koronavírus: A Bizottság új járványvédelmi stratégiát ad ki a téli időszakra

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon új stratégiát fogadott el azzal a céllal, hogy segítse a fenntartható európai járványkezelést a téli hónapokban, amikor egyebek mellett az ünnepi időszak és az ezzel járó összejövetelek miatt fokozódhat a járvány terjedésének kockázata. A stratégia folyamatos éberséget és óvatosságot szorgalmaz a téli időszakban és 2021 első hónapjaiban is, amíg széles körben sor nem kerül a lakosság biztonságos és hatékony oltóanyagokkal történő beoltására. A Bizottság ekkor majd további iránymutatást tesz közzé a járvány megfékezésére irányuló intézkedések fokozatos és összehangolt kivezetésére vonatkozóan.Elengedhetetlenül fontos összehangolt és az EU egészére kiterjedő megközelítést kidolgozni annak érdekében, hogy egyértelmű helyzetet teremtsünk az emberek számára, és elkerüljük, hogy a vírusfertőzés újra erőre kapjon. Az intézkedéseket csak akkor lehet enyhíteni, ha azt a járványügyi helyzet alakulása indokolttá teszi, és ha biztosított, hogy a betegek vizsgálatára, a kontaktkutatásra és a betegek kezelésére elegendő kapacitás áll rendelkezésre.

A ma kiadott stratégia számos intézkedést szorgalmaz annak érdekében, hogy a járvány továbbterjedését mindaddig meg lehessen fékezni, amíg nem állnak széles körben rendelkezésre a megfelelő oltóanyagok. A dokumentum a következő intézkedésekre helyezi a hangsúlyt:

  • a fizikai távolságtartás és a társas kapcsolatok korlátozása;
  • tesztelés és kontaktkutatás;
  • a biztonságos utazás fenntartása;
  • egészségügyi kapacitás és személyzet biztosítása;
  • a pandémiás fásultság kezelése és a mentális egészség védelme;
  • nemzeti oltási stratégiák kidolgozása és végrehajtása.

Európa szigorú intézkedésekkel sikeresen megfékezte a Covid-19 első hullámát, de a nyáron végrehajtott túl gyors enyhítések következtében ősszel újra fellángolt a járvány. Amíg nem áll rendelkezésre biztonságos és hatékony vakcina, és a lakosság nagy része nincs beoltva, az uniós tagállamoknak – összehangolt megközelítést követve – folytatniuk kell a világjárvány enyhítésére irányuló erőfeszítéseiket. 2021 elején a Bizottság további ajánlásokat terjeszt majd elő olyan átfogó, a járvány megfékezését célzó keretrendszer kidolgozására, amely az eddigi ismereteken és tapasztalatokon, valamint a rendelkezésre álló legfrissebb tudományos iránymutatásokon fog alapulni.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.