Az Európai Számvevőszék megvizsgálja a szellemi tulajdon uniós védelmét

Európa

A szellemi tulajdon létfontosságú az uniós gazdaság számára, megfelelő védelmének biztosítása az egységes piacon ezért alapvető az Unió versenyképessége szempontjából. Az Európai Számvevőszék ezt szem előtt tartva kezdte meg annak ellenőrzését, hogy az Unióban eredményesen valósul-e meg a szellemi tulajdon védelme.

A szellemi tulajdon kulcsfontosságú az uniós gazdaság szempontjából. A szellemitulajdon-jogok ösztönzik az innovációt, a kreativitást és a technológiai fejlődést, továbbá védelmet nyújtanak az illetéktelen másolás ellen, elősegítve ezzel a hamisítás és kalózkodás megelőzését. Ez utóbbiak összetett és egyre nagyobb problémát jelentenek. Amellett, hogy gazdaságilag károsak, közbiztonsági problémákat is felvethetnek, amint arra a COVID-19 világjárvány időszaka is világosan rámutatott.

Ez különösen igaz azokra az ágazatokra, amelyekben az uniós vállalatok a világelsők között vannak: ide tartoznak a ruhaipari és luxuscikkek, valamint a gyógyszeripari termékek, hogy csak néhányat említsünk közülük. Becslések szerint a szellemitulajdon-alapú ágazatok termelik ki az uniós GDP közel 45%-át (6,6 billió eurót) és biztosítják a munkahelyek közel egyharmadát az Unióban.

„A szellemitulajdon-jogok eredményes érvényesítése nélkül nem kap elég ösztönzést az innováció és a kreativitás, ami a beruházások csökkenéséhez vezethet – nyilatkozta Pelczné Gáll Ildikó, az ellenőrzésért felelős számvevőszéki tag. – A belső piac sikere szempontjából éppen ezért óriási a szellemitulajdon-jogok jelentősége.”

A szellemitulajdon-jogok uniós szintű harmonizálása érdekében az Unió szabályozási keretet hozott létre. A tagállamok mellett az Európai Bizottságnak és más uniós szerveknek, köztük az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) is hatalmas a felelőssége abban, hogy a szellemitulajdon-jogok megfelelő és egységes védelmet élvezzenek az egész Unióban.

A nemrégiben megkezdett ellenőrzés az uniós védjegyeket, a közösségi formatervezési mintákat és földrajzi árujelzőket veszi górcső alá, és célja annak értékelése, hogy a szellemitulajdon-jogok kellő védelmet élveznek-e az egységes piac területén.