Az Európai Bizottság jóváhagyta a nagyvállalatok koronavírus-járvány miatti kártérítését célzó 50 milliárd forintos magyar támogatási programot

Európa

Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó európai uniós szabályokkal összhangban jóváhagyta azt az 50 milliárd forintos magyar programot, mely a nagyvállalatokat hivatott kárpótolni a részben a koronavírus-járvány miatt, részben pedig a magyar kormány által a járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozó intézkedések miatt elszenvedett veszteségekért.

A program keretében a nagyvállalatok közvetlen támogatások formájában részesülhetnek kártérítésben oly módon,  hogy a kártérítés az érintett nagyvállalat kompenzációs időszak alatt elért működési eredménye és a járvány kitörése előtti referencia-időszakban elért működési eredménye közötti különbséget fogja fedezni, akár 100%-os mértékben.

A magyar hatóságok független ellenőrök jelentései alapján utólagos ellenőrzéseket fognak végezni, így biztosítva, hogy a kártérítés ne haladja meg a ténylegesen elszenvedett veszteség összegét. A kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a magyar államnak a kapott támogatás azon részét, mely meghaladja az általuk ténylegesen elszenvedett anyagi kár összegét.

A nagyvállalatok az ágazatok bármelyikében igényelhetik a támogatást, kivéve az elsődleges mezőgazdasági ágazatot, valamint a halászati és az akvakultúra-szektort. Becslések szerint körülbelül 50–100 cég részesül majd a támogatásból.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a magyar program összhangban van az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikke (2) bekezdésének b) pontjával. Ez a rendelkezés lehetővé teszi a Bizottság számára, hogy jóváhagyjon olyan állami támogatási intézkedéseket, amelyek egyes vállalkozásokat vagy ágazatokat hivatottak kárpótolni rendkívüli események által közvetlenül okozott károkért.

A koronavírus-járvány is ilyen rendkívüli eseménynek minősül.