Már csaknem 21 ezer fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában

Európa
Koronavírus

Jelentős lassulás továbbra sem tapasztalható a koronavírus-járvány terjedésében Ukrajnában, vasárnapra egy nap alatt ismét több mint négyszáz új fertőzöttet azonosítottak, velük együtt számuk megközelítette a 21 ezret – derült ki az egészségügyi minisztérium adataiból.

Az elmúlt napban újabb 12 halálos áldozattal 617-re emelkedett a betegség szövődményeinek következtében elhunytak száma az országban, miközben eddig 7108-an gyógyultak fel, közülük az előző nap 179-en. Az elmúlt 24 órában 406 új beteget azonosítottak, akikkel együtt a regisztrált fertőzöttek száma már elérte a 20 986-ot.
Az egészségügyi dolgozók között 69 új beteget találtak, velük együtt az azonosított fertőzöttek létszáma 4069-re emelkedett.

Ismét jelentősen megugrott a betegek száma az ország két legfertőzöttebb területén, a romániai határnál lévő Csernyivci megyében és a fővárosban, Kijevben. Előzőben 63 új beteget jegyeztek fel, míg csak 13-an gyógyultak fel az elmúlt napban. A megyében a járvány kitörése óta azonosított fertőzöttek száma már 3027-ra nőtt. A legtöbb halálos áldozatot is ebben a megyében szedte a betegség, 125-en haltak bele a szövődményeibe.

Kijevben 54 új fertőzöttet azonosítottak vasárnapra, ami 7-tel több a megelőző napinál. Az eddig regisztrált fertőzöttek száma a fővárosban 2623, a járvány kezdete óta a betegségben 59-en haltak meg és 358-an gyógyultak fel.

Az adatok alapján kétségessé vált, hogy hétfőn valóban elindíthatják-e a metrót Kijevben, ahogyan azt a fővárosi vezetés már bejelentette. Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester egyik helyettese, Valentin Mondrijivszkij szombaton az Ukrajina 24 televízióban azt mondta, hogy egyelőre a kormány engedélyére várnak. A kabinet által szabott egyik fő kritérium szerint ugyanis egy régió csak akkor léphet a korlátozások enyhítésének második szakaszába, ha az ott lakók körében a megelőző hét napban 100 ezer főre kevesebb mint 12 fertőzött jut. A főváros pedig – amelyet külön régióként kezelnek a statisztikában – a szombati adatok alapján épphogy a határérték alá került 11,7 fővel.

Mondrijivszkij azt is kijelentette, hogy a metróban szerinte nem lehetséges az utasok számának korlátozása és a testhőmérséklet-mérés sem. A szájmaszk és gumikesztyű kötelező viselését szavai szerint a metróállomásokon dolgozó ügyeletesek fogják ellenőrizni.

Kijevben – éppúgy mint Harkivban és Dnyipróban – március közepe óta nem jár a metró. Klicsko a héten több ízben kérte a kormányt, engedje elindítani a földalattit, mert a városban rendszeressé váltak a közlekedési dugók a korlátozások enyhítésének május 11-én életbe léptetett első szakasza óta amiatt, hogy egyre többen álltak újra munkába.