Klímavédelmi célokhoz járulnak hozzá a Miskolci Egyetemen végzett kutatások

Egyetem

A hagyományos, fosszilis tüzelőanyagokat részben vagy teljesen kiváltó, környezetbarát, alternatív energiaforrásnak számító hidrogén tárolásának és felhasználásának vizsgálata innovatív kutatási terület a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Karán. Hazai és európai klímavédelmi és környezetbarát energetikai célok eléréséhez járulnak hozzá.

A zöld hidrogén előállításával, földalatti tárolásával, továbbá a hazai földházhálózatban történő felhasználásával kapcsolatos tudományos munkák hozzájárulhatnak Magyarország klímasemlegességi céljainak eléréséhez, tágabb kitekintésben a globális éghajlatváltozás megfékezéséhez. A környezetbarát energetikai kutatásokban az egyetem a hazai gázipar jelentős szereplőivel, mások mellett az FGSZ Földgázszállító Zrt.-vel és a Magyar Földgáztároló Zrt.-vel működik együtt.

 

Alternatív energiaforrás

„Napjaink egyik legsürgetőbb problémája az éghajlatváltozás megfékezése, amelynek egyik jelentős forrása az energiafelhasználáshoz köthető üvegház hatású gázok légkörbe jutása. Európai szinten is erősödik az igény egy olyan, megújuló forrásból származó energiahordozóra, amely a hagyományos fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére részben, vagy teljesen alkalmas lehet. A lehetséges energiaforrások közül az utóbbi években egyre nagyobb figyelem fordult a hidrogén felé, amelynek legnagyobb előnye a jelenleg alkalmazott fosszilis tüzelőanyagokkal szemben az, hogy elégetése során csupán vízgőz keletkezik, ami jelentősen csökkenti a légkörbe kerülő szén-dioxid kibocsátás mértékét” – szögezi le a Miskolci Egyetem kutatói által jegyzett tanulmány, amely 2022-ben jelent meg a Bányászati és Kohászati Lapokban. A tudományos munka arra az Innovációs- és Technológiai Minisztérium által 2020 januárjában megjelent „Nemzeti Energiastratégia 2030, kitekintéssel 2040-ig” című közleményére reflektált, amely szerint a hazai földgázinfrastruktúra „szezonális energiatárolóként” szolgálhat a jövőben.

A cél: tíz százalék a földgázban

A hidrogénre mint új, zöld energiahordozókra történő áttérés azonban komoly kihívások elé állítja a hagyományosan földgázra épített infrastruktúrát és gázipart is. A Miskolci Egyetem eltökélt célja, hogy tudását latba vetve részt vegyen a felmerülő problémák megoldásában. Az akár tíz százalék hidrogéntartalmú földgáz szállítására is alkalmas földgázszállító rendszerelemek építésére és tesztelésére ezért indult kutatás-fejlesztési program az FGSZ Földgázszállító Zrt-vel együttműködésben 2022-ben. A FLUMEN projekt egyik legfőbb célja a hidrogénhasználat biztonságának megteremtése a földgázhálózatba keverés és a szállítás során.

„A Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar kiemelkedő gázipari tudására alapozva rendkívül értékes gyakorlati tudásanyagot halmozunk fel a hidrogén kapcsán, ennek eredményeként a Miskolci Egyetem a hidrogéngazdaság legfontosabb kutatóműhelyévé válhat” – fogalmazott a projekt indításakor Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Amennyiben a hidrogéntermelés gazdasági szempontból kifizetődővé válik, a FLUMEN keretében vizsgált tíz százalékos bekeverési arány elérése számításaink szerint évente nagyságrendileg 607 ezer tonnával csökkentené Magyarország szén-dioxid kibocsátását, ha a bekevert hidrogén zöld, karbonmentes forrásból származik” – tette hozzá.

A hidrogén földgázhoz történő keverése ugyanakkor felveti a Magyarországon is előforduló porózus földalatti gáztárolók hidrogén megtartó képességének vizsgálatát, amely jelenleg is számos európai vizsgálat középpontjában áll.

A Miskolci Egyetemen a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium keretében jelenleg is folyik ezzel kapcsolatos kutatás, amelynek keretében egy olyan új berendezést fejlesztenek ki, amely alkalmas a gáztároló kőzet gázmegtartó képességének vizsgálatára, a mérési eredmények számítógépes kiértékelésére és modellezésére.

Miskolci Egyetem