SZTE BTK épülete

Megkezdődött a Szegedi Tudományegyetem Petőfi sugárúti épületének energetikai célú fejlesztése

Egyetem

Komplex energetikai korszerűsítést valósít meg a Szegedi Tudományegyetem az RRF-2.1.2-21-2022-00012 azonosító számú pályázat keretében.  SZTE BTK Oktatási épület energetikai célú fejlesztésre az intézmény összesen 865,117 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A Szegedi Tudományegyetem az RRF-2.1.2-21 – Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális- és készségfejlesztése pályázati felhívás keretében nyert támogatást az RRF-2.1.2-21-2022-00012 azonosító számú pályázatára. A pályázat egyik fő komponense a közcélú intézmények energiahatékonyságát fokozó intézkedések keretében az egyetem Petőfi sugárúti épületének fejlesztése.

A fejlesztés főbb pillérei:

  • Építészet, melynek keretében az épület utólagos homlokzatszigetelést kap, valamint sor kerül a nyílászárók új háromrétegű műanyag nyílászáróra történő cseréjére.
  • Épületgépészet kapcsán a meglévő kazánokat új kondenzációs kazánokra cserélik. Új indirekt fűtésű HMV tárolót telepítenek, melyet az új kondenzációs kazán lát el fűtési energiával. Új VRF hőszivattyús rendszert építenek ki.
  • Épületvillamossági munkálatok érintik a világítás korszerűsítését és a meglévő napelemes rendszer bővítését.

A beruházás megvalósítási helyszíne a Szegedi Tudományegyetem, Szeged, Petőfi Sándor sgt. 32-34.

A fejlesztés eredményeképpen az előállított primerenergia felhasználás csökken és az épület energetikai besorolása előre láthatóan öt fokozattal javul.

A 865,117 millió forint támogatás segítségével jelentős csökkentés érhető el az épület üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mértékében.

A beruházás tervezetten 2024 július végéig kerül megvalósításra.

A projektről bővebb információt itt olvashatnak.

(SZTE)

Fotó: SZTE/Kovács-Jerney Ádám