Az állattartók felelőssége a kis kedvencek ivartalanítása

Egyetem

Felelős állattartóként számos döntést kell meghoznunk, amelyek hatással lehetnek nem csak kedvenceink egészségére, de környezetünkre is. Az egyik ilyen fontos elhatározás az ivartalanítás. Az Állatorvostudományi Egyetem szeretné felhívni a figyelmet a beavatkozás jelentőségére, ezért összeszedtük az érveket és tudnivalókat röviden.

Miért fontos a kedvtelésből tartott állatok ivartalanítása?

A beavatkozás elmaradása következtében meglepetésként születő kiskutyák, kiscicák legtöbb esetben sajnos nem szerető gazdihoz, hanem az utcára, majd menhelyre kerülnek.

  1. Napjainkban sok szó esik arról, hogy a menhelyek mennyire tele vannak elhagyott, kóbor állatokkal, ezért ma már szinte mindenki előtt ismert a menhelyek túlterheltsége. Számos kampány sarkall örökbefogadásra és hívja fel a figyelmet arra, hogy az ivartalanítás kulcsfontosságú eszköz ahhoz, hogy csökkentsük a hontalan állatok számát. Ezt mi is csak megerősíteni tudjuk.
  2. Bár a menhely szomorú lakhely a háziállatoknak, azonban még így is ez a kevésbé rossz megoldás ember és állat számára egyaránt. Az utcán kóborlás vitán felül magas egészségügyi és biztonsági kockázatot jelent állatoknak, embereknek egyaránt. Gondoljunk csak az időjárási viszontagságokra, éhezésre, betegségekre, vagy a közutakra szaladó állatok okozta balesetekre. A hontalan kutyák magas populációja sok országban az emberek számára is fenyegető méreteket ölt. Falkákat alkotva járókelőkre/kirándulókra támadhatnak, valamint számos emberre is ártalmas betegséget is terjeszthetnek.
  3. Kevésbé szem előtt tartott tény, hogy a kóbor, illetve „ki-bejárós” cicák óriási környezeti károkat okozhatnak. Ezek a macskák ugyanis nem csupán a kártevő rágcsálókat tartják távol a háztól, de számos, akár védett madarat, kisemlőst levadásznak, amivel a biodiverzitást felborítva hatalmas környezeti károkat okozhatnak.
  4. Az élettani szempontokat részletező szakmai tájékoztató anyagunkat ide kattintva a honlapunkon olvashatja, valamint Az ivartalanítás rövid- és hosszútávú hatásai az ivartalanítás időzítése címmel Dr. Müller Linda készített ugyancsak remek összefoglaló szakmai anyagot a témában.
  5. Érv lehet továbbá, hogy az ivartalanított állatok többnyire nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, náluk kevésbé jellemző az agresszió, ami kellemesebbé teszi a velük való együttélést, és erősíti a szoros ember-állat közötti kapcsolatot.

Az ivartalanítás folyamata:

  1. Az ivartalanítás folyamata altatás mellett történik, biztosítva az állatok számára a fájdalommentes beavatkozást.
  2. Az ivartalanítás utáni gyógyulási idő rövid, alig néhány nap, így a legtöbb háziállat gyorsan, szinte észrevétlen túl van rajta.
  3. Bár a gyógyulás többnyire gyors, a műtétet követő időszakban szükség lehet fájdalomcsillapításra, esetleg sebgyógyulást segítő kezelésekre. Ez azonban komplikáció mentes beavatkozás esetén otthon, a gazdi által könnyedén elvégezhető feladat, így ehhez általában már nincs szükség az állatorvos segítségére.

Az ivartalanítás időzítése:

Kutyák esetében azt javasolják, hogy 6-9 hónapos korukban, a macskáknál 5-7 hónapos korban célszerű elvégezni a műtétet. Azonban az optimális életkor egyes állatok esetében ezektől eltérhet, ezért érdemes felvilágosítást kérni az állatorvosunktól.