Felavatták a jövő kutatóit a Debreceni Egyetemen

Egyetem

Orvosi diagnosztikai analitikusok, okleveles egészségpszichológusok, klinikai laboratóriumi kutatók és molekuláris biológusok vették át diplomájukat szombaton a Debreceni Egyetemen az Általános Orvostudományi Kar tanévzáró ünnepi ülésén.

A kar osztott alap- és mesterképzésein 95 magyar és külföldi hallgató fejezte be tanulmányait – írja az unideb.hu.

Az ünnyepélyen Németh Norbert, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese elmondta: a Debreceni Egyetem hazánk legszínesebb képzési palettájával rendelkező egyeteme.

Hangsúlyozta, a laboratóriumi és képalkotó diagnosztika, valamint a molekuláris biológia az orvos- és egészségtudományon belül a legdinamikusabban fejlődő területek közé tartozik. A számítógépes és informatikai háttérrel támogatott, gyakran automatizált műszerek, a digitális képalkotó technikák, a laboratóriumi vizsgáló módszerek, a géntechnológia és a személyre szabott orvoslás egyre nagyobb szerepet kapnak a modern orvostudományban, és a napi gyakorlati munka részévé válnak. A nagy mennyiségű információ kezeléséhez, értelmezéséhez pedig az eddigieknél sokkal magasabb szintű elméleti és gyakorlati ismeretek  kellenek.

Németh Norbert elmondta, a szakorvosok mellett a modern orvos- és egészségtudományban számos olyan szakemberre van szükség, akik képesek az eredmények önálló értelmezésére a kórházak diagnosztikai laboratóriumaiban, a képalkotó diagnosztika területein, az orvosbiológiai kutató laboratóriumokban és a gyógyszeriparban.

Ilyen szakemberek lettek azokból a fiatalokból is, akik hétfőn vették át diplomáikat a Debreceni Egytemen.

Fotó, további fotók: unideb.hu