Ünnepi megemlékezés az egyetemen

Egyetem
Pénteken egész napos programsorozattal – kiállítással, konferenciával – tiszteleg az 1956-os forradalom 60. évfordulója előtt a Debreceni Egyetem.

A Főépület második emeleti kerengőjén „ A forradalom gyújtópontjában – Tűzből élet és enyészet” címmel nyílik kiállítás 9 órakor, amelyet az „ Utak és tévutak az ’50-es évek tudománypolitikájában” elnevezésű nyilvános konferencia követ 10 órától az Aulában.

– Hatvan esztendő elteltével letisztultak a korabeli események, amelyekről ma már tudományos megközelítéssel lehet véleményt formálni – fogalmazott a program kapcsán Jávor András oktatási rektorhelyettes, aki a mezőgazdasági tervgazdálkodás hibáiról beszél a rendezvényen.

Az évforduló kapcsán több tudományterületet átfogó előadások hangzanak el – többek között – az ’50-es évek Magyarországának jogász- és orvosképzésről, a humán- és társadalomtudományok helyzetéről, de még a zenetudományról, valamint a mezőgazdaság számára ártalmas átalakításokról és a II. világháborút követő évtizedek teológiai kérdéseiről.

Az ünnepség keretében kiderül, melyek voltak a legjobb alkotások „A Te ’56-od a Mi ’56-unk!” videópályázaton, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából közösen hirdetett meg Debrecen önkormányzata és a Debreceni Egyetem. A zsűri, valamint a közönség által legjobbnak ítélt pályaművek díjait a kiállítás-megnyitó keretében adják át. A díjnyertes filmeket folyamatosan vetítik majd a 2. emeleti kerengőn.

unideb.hu