A táplálkozás „nagymestere”

Egyetem

Nem kell semmilyen bűvészmutatvány vagy vastag pénztárca ahhoz, hogy egészségesen táplálkozzunk – véli a Debreceni Egyetem dietetikusa.

Mit? Mennyit? Mikor? Hogyan van elkészítve? Szalayné Kónya Zsuzsa szerint ezt a négy alapelvet kell minden alkalommal figyelembe venni ahhoz, hogy helyesen étkezzünk a mindennapokban. A legalapvetőbb élelmiszerek – például burgonya, répa, libazsír, tojás, húsok – megfelelő összeállításával bármilyen drága és felesleges hozzávaló nélkül biztosíthatjuk szervezetünk számára az elegendő mennyiségű és minőségű táplálékot. Sőt, lehet enni csülköt, hurkát, szalonnát és pörköltöt is, csak tudni kell a mértéket.

A Debreceni Egyetem Dietetikai Szolgálatának vezetője több mint 30 éve gondoskodik a betegek megfelelő étrendjének összeállításáról, illetve nyújt táplálkozási tanácsokat, melyekkel például az allergiás kórképek tünetei is jelentősen visszaszoríthatók. A szakember könyveket is írt, amelyben közérthetően, de tudományos igényességgel magyarázza el a szülőknek és gyerekeknek, hogy miért érdemes egészségesen táplálkozni, valamint miért van értük az új közétkeztetési rendelet.

A témáról bővebben az FM90 Campus Rádiójának adott interjújában beszélt Szalayné Kónya Zsuzsa. A teljes összeállítást ezen a linken hallgathatja meg.