A kommunikáció tanszék kiválóságai

Egyetem

A kommunikáció, a szervezeti kultúra és a futball terén is kínálnak újdonságokat a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék új kötetei.

A Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke által december 10-én rendezett könyvbemutatón az érdeklődők megismerhették az Erdélyi Múzeum Egyesület média- és kommunikációtudományi sorozatát, amelyben eddig három kötet jelent meg – a két legfrissebb a debreceni tanszék oktatóinak munkája.

Keszeg Anna egyetemi adjunktus A holdbéli völgy képzelete című kötetében a társadalmi képzeletnek azokat a történeteit gyűjti össze, melyek az erdélyi Torockó településhez kapcsolódnak, ezeknek a médiareprezentációit a 19. századtól vizsgálja. A kötetben a szerző divatkutatáshoz, divatkommunikációhoz fűződő érdeklődése is megjelenik.

– A torockói emberek saját viseletük kiválasztásakor és tervezésekor az identitásukhoz kerestek kifejezőeszközt, úgy viselkedtek, mint a mai kor embere, amikor márkát választ magának – mondta Keszeg Anna a kötet ismertetésekor.

Az Erdélyi Múzeum Egyesület december 10-én megjelent, legújabb kiadványa Sebestyén Attilának, a DE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék tanársegédjének első kötete. A Menedzser humanizmus. A szervezeti és üzleti élet „átlelkesítettsége” című munka azt mutatja be, hogy az üzleti életnek, a menedzsmentnek a humán, művészeti, esztétikai gondolkodás és inspirálódás egyaránt a részét képezi.

– Egy jól működő, sikeres vállalat és annak eredményes menedzsere látomással, megszólító erővel kell, hogy bírjon az ügyfelek és munkatársak felé is, ezt pedig a műveltségszerkezet összetettsége biztosíthatja – fogalmazott Sebestyén Attila.

A kötetet bemutató Oláh Szabolcs tanszékvezető-helyettes hangsúlyozta: Sebestyén Attila kultúrakutatóként vázolja fel a menedzsment integratív szemléletét, az üzleti-szervezeti élet és a humán műveltség összetartozása mellett érvel. Szervezetkutatási, kulturális gazdaságtani, irodalmi-retorikai szempontok egyesítésével emeli ki a menedzseri gondolkodás, a gazdasági élet, a szervezeti együttélés és a vezetéstudomány inherens szellemi-kulturális távlatait.

A Debreceni Egyetem kommunikáció szakos hallgatójaként, az egyetemi záródolgozatát kibővítve készült el és jelent meg Tóth Ádám Fejezetek a német futball történetéből című könyve, melynek első részében a német foci kezdetektől, 1888-tól napjainkig tartó történetét dolgozta fel a fiatal szerző, de könyvében bemutatja a Bundesligát, az öt legnagyobb német csapatot és a 2014-es brazíliai világbajnokságot, melyen Németország csúcsra ért.

A német futballról magyar nyelven ilyen részletességű összegző munka még nem született.