Gyógyító képzelet és az immunrendszer

Egyetem

Hatással van a képzelet az immunrendszerünkre – erről szól a Science Café tudományos ismeretterjesztő sorozat következő előadása.

Nemzetközi kutatások sora bizonyítja: ha az emberek behunyják a szemüket, és a relaxációhoz hasonló állapotba kerülnek, majd elképzelik, hogy meggyógyulnak, az fokozza az immunrendszer működését. Az immunsejtek számának növekedését mutatták ki olyan rákos betegeknél, akik úgy jelenítették meg maguk előtt a sejtek küzdelmét a daganattal szemben, mint ahogy például a cápák elpusztítják a tengerben élő halakat. Így érzékelteti a folyamatot Szabó Gergely Sándor, a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézet Személyiség- és Klinikai Pszichológiai Tanszékének tanársegéde.

– Egy-egy csonttörésnél vagy égési sérülésnél talán senki nem feltételezné, hogy hatékony lehet ez az eljárás, pedig így van. Vizsgálatok támasztják alá, hogy ha valaki elképzeli magában, hogyan forr a csont vagy gyógyul a bőr, akkor gyorsabb a folyamat. Ezek mind nemzetközi eredmények, Magyarországon még nem vizsgálták ennek hatékonyságát. Az is nagyon ritka hazánkban, hogy testi betegségek esetén pszichológiai módszereket alkalmaznak. Itt a Debreceni Egyetemen viszont több klinikán segítik már pszichológus szakemberek a betegek gyógyulását – hangsúlyozza Szabó Gergely Sándor.

Több pszichológiai módszer, például a relaxáció, az imagináció és a hipnózis bizonyítottan hozzájárul a felépüléshez és az egészség megőrzéséhez, immunrendszerre kifejtett hatásukat már ötven éve vizsgálják. Vannak államok, például Izrael, az Amerikai Egyesült Államok, Hollandia és Anglia, ahol elfogadottak és elterjedtek.

– Magyarországon szemléletváltásra lenne szükség ezen a területen, hogy mind a laikus emberek, mind az orvostársadalom, mind a pszichológusok felismerjék, és tisztában legyenek azzal, hogy a betegségeknek többfajta okuk lehet, ezáltal pedig a megoldást is többfajta módszer, illetve tényező jelentheti – vallja Szabó Gergely Sándor.

A „Gyógyító képzelet” – című Science Café-előadás november 4-én, szerdán 17 órakor kezdődik Debrecenben, a Libri Könyvesboltban (Fórum bevásárlóközpont).