Ukrán vendégek az egyetemen

Egyetem

A város, a megye és az egyetem vezetőivel is találkoztak az Ukrajna Ivano-Frankivszki régiójából február 19-én Debrecenbe látogató delegáció tagjai.

A megbeszéléseken a politikai, közigazgatási, gazdasági kapcsolatok élénkítése mellett a két ország felsőoktatási szereplőinek személyes kapcsolatfelvétele, az egyetemek közötti együttműködés kiszélesítése is napirendre került.

A Debreceni Egyetemen tett látogatás során egy megállapodást készítettek elő, amely alapján, az Erasmus + program segítéségével több hallgató is érkezne az ukrán régióból.

– Az intézmény jelenleg Beregszásszal, Ungvárral és Lemberggel tart fenn hivatalos kapcsolatot, de ezek köre bővülhet a jövőben, hiszen Ukrajna az Erasmus+ nyújtotta lehetőségek körében kedvezményezett országnak számít az egyetemen. Hamarosan, március 4-ig nyújtjuk be a Tempus Közalapítványhoz a mobilitási kérelmeket, a döntés alapján dől el, hogy Ukrajna Ivano-Frankivszki megyéjéből mennyi diák tanulmányait tudjuk a program keretében finanszírozni – mondta az unideb.hu portálnak Jávor András általános rektorhelyettes.

A megbeszélések várhatóan március elején folytatódnak, amikor a hajdúszoboszlói magyar-ukrán üzleti fórumot megelőző egyeztetésen találkoznak ismét az ukrán és magyar partnerek.

unideb.hu