Csökkentsük a magas vérnyomást!

Egyetem

Hazánkban minden harmadik felnőtt magasvérnyomás-betegségben szenved. A kórhoz gyakran társul cukorbetegség és zsíranyagcsere-zavar.

– A tartósan 140/90 Hgmm feletti vérnyomásérték életkortól és nemtől függetlenül magasvérnyomás-betegséget jelent. A felnőtt lakosság 30-35 százalékának magas a vérnyomása, az elhízás pedig tovább növeli a betegség előfordulását. Az utóbbi évtizedekben a magas vérnyomáshoz társuló cukorbetegség is egyre gyakoribbá vált: a népesség 6-7 százalékát érinti – kezdi Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének egyetemi tanára, a Regionális Hipertónia Centrum vezetője.

Mivel a magas vérnyomás és a cukorbetegség gyakran nem okoz sem panaszt, sem tünetet, ezért sokszor csak akkor ismerik fel, amikor már súlyos, visszafordíthatatlan szövődményei vannak. A betegségek ugyanis felgyorsítják az érelmeszesedés folyamatát, ami pedig növeli a szélütés (stroke), a szívinfarktus és a veseelégtelenség kialakulásának esélyét. Ezzel magyarázza a professzor a rendszeres szűrővizsgálatok – vérnyomásmérések, vércukor- és vérzsír-szint ellenőrzések – szükségességét.

A Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Regionális Hipertónia Centruma, a Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék, a Magyar Hipertónia Társaság január 31-én, szombaton tudományos konferenciát szervez a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában „Hipertónia, diabétesz és kardiovaszkuláris prevenció” címmel.

A tizenkettedik alkalommal megrendezett szakmai továbbképzésen a régió több mint ezer családorvosa, belgyógyásza, gyógyszerésze tekintik át a szív- és érrendszeri kockázat csökkentésének legújabb gyógyszeres és nem-gyógyszeres lehetőségeit. A szakemberek önálló szekcióban foglalkoznak a cukorbetegség kezelésével is.

unideb.hu