Az egészségipari innováció élvonalában

Egyetem

Palkovics László államtitkár és Pálinkás József, az innovációs hivatal elnöke is páratlan lehetőségnek nevezte a DE részvételével indult EIT Health projektet.

– A hazai kutatók, oktatók és hallgatók a legfrissebb technológiákhoz, kutatási eredményekhez a fejlett országokhoz képest lemaradás nélkül férnek hozzá, és élvezhetik ezek előnyeit – hangsúlyozta Palkovics László felsőoktatásért felelő államtitkár Európa legnagyobb egészségügyi kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködése kapcsán, az Emberi Erőforrások Minisztérium kedden kiadott közleményében.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke véleménye szerint az EIT Health projekt jelentős siker Magyarország számára, hiszen az egészségtudomány és -ipar területén kiemelkedő hazai intézmények kerülnek be az európai innováció élcsapatába.

– Az eredmény: egészségesebb lakosság, fenntarthatóbb egészségügyi rendszer, a munkaképes és aktív életszakasz kiszélesítése. Kizárólag egy ilyen széles és magas színvonalú európai összefogással tudjuk csökkenteni a lemaradást és érhetjük el azt a közös célt, hogy az innovációt a betegek szolgálatába állítsuk, a betegségeket megelőzzük és meggyógyítsuk, az egészségügy rendszerét és szolgáltatásait továbbfejlesszük – fogalmazott Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár.

Az EIT Health célja az egészséges életmód és aktív öregedés területén létrejövő vállalkozások és innovációs fejlesztések elősegítése, ily módon új megoldások és erőforrások biztosítása Európa számára. Lehetővé teszi az egészségesebb életmódot olyan termékek, szolgáltatások és elképzelések révén, amelyek javítják az életminőséget és hozzájárulnak az európai egészségügy fenntarthatóságához.
A nyertes konzorciumnak több mint 50 központi és 90 társpartnere van, köztük 14 EU tagállam vezető cégei, kutatóközpontjai és egyetemei. A társulás bevonta további 6 EU tagállam 8 úgynevezett „InnoStars” régióját, köztük 2 magyarországi régiót – ebben a munkában vesz részt a Debreceni Egyetem. A konzorcium teljes költségvetése 2 milliárd euró, így ez Európa legnagyobb együttműködése az egészségügyi kutatás-fejlesztés-innováció területén, melyet az EIT és a partnerek együtt finanszíroznak.

Magyar részről a Debreceni Egyetem mellett, a GE Healthcare, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) és a Semmelweis Egyetem is tagja Európa legnagyobb egészségügyi kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködésének.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a tavaly decemberi szenátusi ülésen jelentette be a programban való részvételt, hozzátéve: ez az intézmény történetének legjelentősebb nemzetközi szerepvállalása.

– A Debreceni Egyetem az egészségmegőrzés, az élelmiszeripar és a speciális képzések területén vesz részt a szakmai munkában, számos partnerrel végez majd közös kutatásokat – ebbe gazdasági, ipari partnereit és az intézmény részvételével működő klasztereket, valamint önkormányzatokat is bevonva – fejtette ki Szilvássy Zoltán rektor.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) az Európai Unió budapesti székhelyű ügynöksége, mely hálózatba szervezi a felsőoktatás, a kutatás és az üzleti világ kiválóságait, és segíti ezen társulásokat, hogy a társadalom szempontjából nagy jelentőséggel bíró kihívásokra innovatív megoldásokat találjanak. Az intézet 7 évre kiválasztott céljait egy-egy megbízott konzorcium támogatja, ösztönzi a vállalkozói tevékenységet, segíti az ötletek piacra kerülését. Ötletversenyek során kiválasztja a legtehetségesebb fiatal kutatókat, képzi és felkészíti őket az innovációk menedzselésére, az akadályok leküzdésére. A fiatal vállalkozásokat támogatott inkubátor programokkal segíti át az első – általában legnehezebb – fázison, amíg befektetés-érettek nem lesznek. Mesterképzéseket és PhD-programokat dolgoz ki, amelyek magas színvonalukkal és innovatív eredményeikkel az élvonalat képviselik majd az európai felsőoktatási intézményekben. Ezáltal létrejön egy úgynevezett EIT „kiválósági védjegy”.
unideb.hu