Fórum a kukoricatermesztésről

Egyetem

A vetéstechnológiáról is szó volt a Debreceni Egyetem, a Romániai Magyar Gazda Egyesület és a Partium-Debrecen Agrárklub nagyváradi fórumán.

Zsúfolásig megtelt a Partiumi Keresztény Egyetemen Bartók terme a fórum idejére, ahová Bihar megye minden részéből érkeztek gazdálkodók és fiatal mezőgazdasági szakemberek. Az eseményen jelen volt Tőkés László európai parlamenti képviselő is. Tavaly beköszöntünk, az idén folytatjuk, mondta köszöntőjében Komlósi István, a Debreceni Egyetem agrárkarának dékánja.

– A mezőgazdaság egyik legnagyobb problémája, nemcsak Európában, hanem Európán kívül is a szakember-utánpótlás kérdése. A Debreceni Egyetemnek három nagy szerepe van: az oktatás, a kutatás és a szaktanácsadás. Az oktatással itt vagyunk Nagyváradon, a szaktanácsadással tavaly beköszöntünk a gazdákhoz, a kutatás területén pedig több olyan program van, melyben közösen indulhatunk a jövőben – fejtette ki Komlósi István.

Tolnay István, a PKE Igazgatótanácsának elnöke köszöntőjében visszaemlékezett a magyar nyelvű mezőgazdasági oktatás beindítására, melynek eredményeként a Partium-Debrecen Agrárklub immár, határokon átnyúlva, kimondottan szakmai ügyekbe tudja segíti a gazdálkodókat.

– Támogatást várunk minden mezőgazdasággal foglalkozótól, akik segíteni szeretnének a jövő mezőgazdasági szakembereinek a formálásában, hogy egészséges gondolkodással tudjon felnőni az új agrárszakember-nemzedék, megbecsülve a termőföldet, környezetünket és embertársainkat – fogalmazott a Partium Debrecen Agrárklub tevékenységének bemutatásakor Gáspár István agrármérnök, a klub elnöke.

Ezt követően Pepó Péter professzor tartott előadását a kukorica biológiai alapok megválasztásának szempontjairól, illetve mutatott rá a fontosabb növényvédelmi problémákra. Majd Sárvári Mihály professzor emeritus előadása következett a kukorica vetésváltása, vetéstechnológiája és tápanyag ellátásával kapcsolatban.

Bajó János, az RMGE Bihar megyei szervezetének titkára előadásában a kukorica értékesítése körül felmerülő problémákat elemezte. Makra Máté agronómiai szaktanácsadó pedig bemutatta a kukorica optimális tápanyag ellátására használható tápanyag készítményeket, illetve egy új fejlesztésű tápanyag ellátottságot mérő műszert.

A tanácskozáson részt vettek a kukorica vetőmagot forgalmazó vállalatok képviselői is. A rendezvény levezető elnöke Kátai János, a Debreceni Egyetem professzora volt.

unideb.hu