Debrecen Város Bálja – először közösen

Egyetem

A debreceni gyermekmentő fejlesztésére gyűjtöttek a város, a Debreceni Egyetem és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szombati bálján.

– Két év szünet után a hagyományok tisztelete mellett több szempontból is egy megújult társadalmi esemény az idei városbál. A megyeszékhely közéleti szereplői a tudomány és a gazdaság résztvevői, a Debreceni Egyetem és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szoros szövetségben a várossal hozták létre ezt a programot, amire még nem volt példa – fogalmazott köszöntőjében Papp László polgármester.

A város vezetője hozzátette: a másik újdonság az a jótékony cél, amely eddig nem jelent meg ennyire kiemelten a városbálok történetében. Az este jótékonysági célt szolgáló bevételét, valamint a vállalkozások és magánszemélytől érkezett adományok teljes egészét a debreceni gyermek-mentőorvosi kocsi 24 órás működtetésére fordítják.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora szintén az összefogás jelentőségét hangsúlyozta a bál kapcsán, amely egyben a város és az egyetem, illetve a gazdaság szereplőinek kapcsolatát, egymásrautaltságát, konstruktív együttműködését is jól szimbolizálja.

– Egy bál mindig szimbolizál valamit, és üzenete van. Debrecennek mindig fontos üzenete volt az összetartás, és ma is az. Gondoljanak arra, hogy az idei bál érdekében az ország legnagyobb vidéki városa, az ország legnagyobb egyeteme és az ország legrégebbi, legpatinásabb kereskedelmi és iparkamarája tudott összefogni. A város, illetve a vállalatok nélkül nem lenne egyetem és modern egyetem- és városfejlesztés. Ez a bál a mi részünkről azt hivatott szimbolizálni és jelezni, hogy Debrecen egy kicsit más, mint az országban a többiek, itt összefogás van a fontos célok érdekében – jelentette ki Szilvássy Zoltán rektor.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: külön öröm számára, hogy az idén 165 éves debreceni kereskedelmi és iparkamara és rajta keresztül a város vállalkozásai részesei lehetnek a város egyik fontos hagyományának folytatásában. Azt is bejelentette, hogy előzetes adatok alapján a főbb gazdasági mutatók tekintetében Pest megye után Hajdú-Bihar megye érte el a legjobb eredményeket a tavalyi évben.

Debrecen Város Bálját a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara és a Kodály Filharmonikusok közös produkciója nyitotta. A két debreceni művészeti csoport a közmédia „Virtuózok” komolyzenei tehetségkutató műsorának egyik győztesével, a 11 éves Boros Misivel együtt lépett fel.

A köszöntőket követően a nyitótáncot a Debreceni Egyetem hallgatói és a debreceni középiskolák maturandus diákjai idén először közösen adták elő.

unideb.hu