Minőségi élet vidéken

Egyetem

A vidéki lét lehetőségeire világít rá a Vidékünk jövője című rendezvénysorozat, amely csütörtökön az Agrártudományi Központban vendégeskedett.

– A Debreceni Egyetem felelősnek érzi magát a vidéki életért. Régiónk városaiban – például Tiszafüreden, Hajdúnánáson, Nyíradonyban – több száz olyan agrárszakember dolgozik, akik a Debreceni Egyetemen szereztek diplomát, és céljuk a vidéki élet szebbé tétele, megreformálása – emelte ki Jávor András rektorhelyettes csütörtökön a Vidékünk jövője című rendezvény sajtótájékoztatóján.

– A több hazai városba ellátogató kampány célja, hogy bebizonyítsa: a vidéki lét nem a korlátok, hanem a lehetőségek világa, lehet vidéken vállalkozni, családot alapítani, sikeresnek lenni – sorolta Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási és Képzési Intézet főigazgatója.

A szakember szerint az infrastrukturális lehetőségek mindehhez adottak, a következő lépés a munkahelyteremtés, amely révén a diplomásoknak nem kell a fővárosban menniük, hogy boldogulni tudjanak.

– A Vidékünk jövője program célja, hogy eltűnjön a vidéki szó pejoratív értelme, hiszen szaktudással bárhol értéket lehet teremteni. Az intézmény ennek érdekében szoros kapcsolatot épített ki az egyetemekkel és megyei önkormányzatokkal is – tette hozzá a főigazgató.

Tóth Attila, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnöke kifejtette: az elmúlt 2 év a tervezés időszaka volt, hogy a 2014-2020-as ciklusban mindent megtehessenek a vidék felzárkóztatásáért.
– Egyre több ember gondolja úgy, hogy nyugodt és minőségi életet csak vidéken lehet élni, ezért menekülnek a városokból. A vidék tehát nagy lehetőség előtt áll – hangsúlyozta a politikus, aki szerint a mezőgazdaság az egyik legfontosabb iparág.