Sean Penn

Sean Penn szerint Orbán Viktor csak Putyint ismételgeti

Bulvár

A színész-rendező szerint csak egy kimenetele lehet az Ukrajnában zajló háborúnak: csak Ukrajna győzelme elfogadható.

Sean Penn Superpower címmel készített filmet az ukrán elnökről, Volodimir Zelenszkijről és az Ukrajnában dúló orosz háborúról. A film világpremierje kapcsán a kétszeres Oscar-díjas színész-rendező a Népszavának adott interjút, melyben Orbán Viktorról is elmondta a véleményét.

Sean Penn szerint nemcsak az ukránok gondolják úgy, hogy a háború egyetlen végkimenetele az ukránok győzelme kell, hogy legyen, ez a német és amerikai álláspont is. Szerinte nem megbocsátható, ha egy agresszor megtámad egy országot, lerohanja a városokat és civileket mészárol le.

Nem lehet olyan megoldás, hogy Ukrajna területeiből az oroszok kapjanak. Nem lehet tárgyalás alapja, hogy mit nyernek. Csak az lehet megegyezés tárgya, hogy hány oroszt ítélnek el a háborús bűneik miatt

– mondta Sean Penn, aki a kétkedőknek még egyszer kihangsúlyozta: Oroszország megszálló erő. A Superpower egyoldalú film, amiben a rendező az igazságot szerette volna bemutatni, ami szerinte egyértelműen az ukránok oldalán van, még akkor is, ha más mást mond.

A magyar álláspont megegyezik az orosszal, ezekről már túl sokat is hallottunk Putyin részéről, Orbán csak ezt ismételgeti. Ugyanakkor szeretnénk, ha a film eljutna Magyarországra, sőt, Oroszországba is, mivel életbevágó, hogy egyre több olyan ember legyen ezekben az országokban, akik látják és értik, mi a tét és miért zajlik a háború most Ukrajnában

– mondta Sean Penn, aki azt is tudja, vannak, akik kritizálják a szankciókat, pedig ezeket inkább erősíteni kell, minél jobban megszorongatni Putyint és a rendeszerét, minél hamarabb letörni a hatalmát. Szerinte a világ nagy része nem Putyin pártján áll, de ő zseniálisan felülkerekedik ezen.