Az oroszok 2100 dollárt ajánlanak zsoldosoknak az ukrajnai harcokban való részvételért

Európa

Az oroszok adóssággal küzdő, útlevéllel nem rendelkező embereket és akár bűnözőket is toboroznak az ukrajnai harcokhoz. –írta meg az Index

Már a háború kirobbanása előtt is kerestek profikat az oroszok, akkor “ukrajnai piknikre” hívták a zsoldosokat. Putyin nagyon elégedetlen az orosz sorkatonák teljesítményével, emiatt felmerült, hogy újabb zsoldosokat bérelnek fel. A jelentkezőket az orosz GRU, azaz a katonai felderítés katonái képzi ki. A Közel-Keletről kb 16 000 önkéntes jelentkezett az orosz hadseregbe, és 400 körüli lehet azoknak a száma, akik a Wagner csoporttól érkeztek.

A Wagner csoport tagjai már több háborús konfliktusban is részt vettek, megjárták Afganisztánt, a Közel-Keletet és Afrikát is.

A Wagner csoport tagjai Szíriában és Afrikában már hírnevet szereztek maguknak. A szervezetet állítólag Jevgenyij Prigozsin pénzeli, aki Putyin szűkebb baráti köréhez tartozik. De szívesen látják azokat is, akik a Luhanszkból, Donyeckből vagy a Krím-félszigeti területekről jelentkeznek.

Az utóbbi időben sokat enyhültek a jelentkezés feltételei – mondta a BBC informátora. – Ma már bárkit felvesznek, és ennek az az oka, hogy szükség van a profikra, ugyanis az orosz hadvezetés nagyon elégedetlen a hadköteles, többnyire tizenéves kiskatonák teljesítményével.

Az informátor azt is elmondta, hogy a most kialakítandó zsoldoscsapatok már nem a Wagner Group nevében harcolnak, hanem Sólymoknak (The Hawks, oroszul Szokol) nevezik őket. Ez arra vall, hogy szabadulni akarnak attól a negatív kicsengéstől, amit a Líbiában, Szíriában és Afganisztánban besározódott Wagner név hordoz. Az újoncokat a hírforrás szerint egy dél-oroszországi helység, Molkino közelében képzik ki, egy orosz katonai bázis tőszomszédságában. -írta az Index

A zsoldosokat nagyobb számban tervezik bevetni, ami arra utalhat hogy, az orosz sorkatonák között magasabb lehet a halálozási arány, mint amit a Kreml közzétesz, és emiatt a hátországban  puskaporos a hangulat. Illetve a tapasztalt profik bevetése segítheti Oroszországot, hogy döntő csatákat megnyerjen, és így hamarabb lezárja a háborút.